Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Timişoara, primul oraş cu vaporaşe în transportul public. De ce au stat 2 ani la mal

Your browser doesn't support HTML5 video.

Povestea vaporașelor cumpărate de Primăria din Timișoara care au stat doi ani nefolosite din cauza birocrației a ajuns, în sfârșit, la final.

Administrația Fluvială, în lipsa căreia stăteau ancorate la mal, a fost, în cele din urmă, înființată, iar ambarcațiunile au început să circule pe Bega.

Deocamdată fac curse de agrement, dar peste câteva zile vor fi incluse în sistemul de transport public - o premieră pentru țara noastră.

Cele şapte ambarcaţiuni care circulă pe râul Bega au fost cumpărate acum doi ani de Primăria din Timişoara cu aproape 2 milioane de euro. Dar au stat ancorate la mal pentru că a fost nevoie de înfiinţarea unei administraţii a căii navigabile - iar din cauza birocraţiei lucrurile s-au mişcat greu.

Deocamdată, vaporaşele vor fi folosite pentru agrement. Fiecare poate transporta 50 de pasageri.

Citește și
robinet apa
Capitala Culturală Europeană rămâne fără apă caldă. Explicaţia primarului

Localnic: "Nu au circulat până acum." Reporter: "Aşteptaţi momentul acesta?" Localnic: "Am aşteptat de mult, mai ales copiii, că le place cu vaporaşul."

Localnic: "Nu am fost niciodată cu vaporul, dar este foarte plăcut şi îmi place foarte mult."

Autorităţile din Timişoara susţin că peste câteva zile ambarcaţiunile vor fi introduse în sistemul de transport public şi vor face curse regulate. Oraşul va fi primul din ţară unde oamenii vor putea merege cu vaporul, nu doar cu autobuzul sau tramvaiul. Ambarcaţiunile vor traversa oraşul pe o distanţă de peste şapte kilometri.

Căpitanul vaporului: "Viteza maximă admisă pe Canalul Bega este de 12 kilometri la oră. Avem o restricţie de 5 kilometri la ora sub poduri."

Nicolae Robu, primar Timişoara: "Vom avea şi curse care vor pleca şi nu vor avea nicio oprire până la capătul celălalt. Aceste curse vor fi foarte scurte, întrucât nu exista intersecţii, nu exista conflicte pe traseu. Vor fi şi curse cu oprire în zona centrală."

În Europa, acest sistem de transport nu este o noutate. Avantaje sunt multe: pe lângă atracţia turistică, ambarcaţiunile de pe Bega vor degreva transportul în comun, sunt mai rapide, dar şi mai prietenoase cu mediul.

Turistă: "În Paris avem acest tip de transport şi oamenii îl folosesc. Este o mai bună cale să ajungi la lucru, e mai relaxant şi este o cale să eviţi tot traficul."

Preţul unei călătorii cu vaporul pe Bega nu a fost încă stabilit. Autorităţile promit însă că va fi o sumă modică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult