Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea celor doi români care colindă țara pentru a descoperi rețete vechi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii redescoperă cu uimire și plăcere bucate gătite după rețete vechi, datorită unor împătimiți care le caută în cele mai ascunse colțuri ale țării.

De exemplu, un tânăr bucătar și un artist au colindat Moldova, Dobrogea și Munții Orăștiei și-au găsit adevărate comori.

La finalul fiecărei călătorii gătesc și cântă pentru cei care vor să afle cum se mânca și se petrecea altădată.

"Punem găina la fiert, un ardei, ceapă, foi de dafin, morcov, pătrunjel, țelină. Punem tăitei de casă, borș acru, smântână și deasupra carne ca să fie mai gustoasă. Nu puneți mult borș, la noi nu se mănâncă acră. Dcă mai mergem mai în sud este mai acră, câte diferențe pe mici zone."

Citește și
robot la vaca
Zilierii, înlocuiţi de roboţi la fermele din România. "Dacă n-ai cine să culeagă mere..."

Așa prepară ciorba o gospodină care nu s-a abătut niciodată de la rețeta știută de la bunica. Acum, datorită ei au aflat-o și Mihai Toader și Bogdan Simion.

Din Moldova, cei doi au căutat comori culinare și în Dobrogea.

"-De la ce vine cuvântul "sarmak"?

-Sârmă. asta e sârmă. -De la a înfășură? - Da".

- "Rețeta autentică de sarmale se face cu oaie, nu? rețeta veche. - Da. - Și ce mai puneți? - Oaie, ceapă tocată pătrunjel, bulion, ulei."

"Ce avem aici? Plăcintă cu mere, strune se cheamă"

Mihai Toader, bucătar: "M-a învățat să fac baclava, sarailie - un fel de baclava, cum se întinde cu adevărat aluatul este o tehnică foarte diferită."

La finalul fiecărei călătorii, Mihai se apucă de gătit.

Mihai Toader, bucătar: "Mergem în special în comune și sate pentru că acolo s-a conservat cel mai bine tradiția. Avem câțiva oameni care încă mai păstrează sau nepoți care continuă tradiția."

La rândul sau, Bogdan alege muzică potrivită fiecărui fel de mâncare.

Bogdan Simion, cântăreț: "Ospățul era în permanență insoțit de muzică, ce marchează un eveniment important. Ceea ce caut în mod deosebit la muzicile astea este originalitatea."

Astfel de bucate faimoase în alte epoci găsim și în restaurante renumite din București. Clienții le apreciază denumirile, ingredientele și savoarea.

"Pregătim rețeta de rasol de berbecuț, rețeta boierească veche. Conține rasolul de berbec, rozmarin, usturoi, foi de dafin, boabe de piper, sare, vin alb."

Mușat Florin, șef de sală:

"-Cum reacționează oamenii la denumiri?

-Sunt surprinși din cauza denumirii, dar sunt încântați când gustă. Cum ar fi cârnații patricieni, falcute de vită cu sos de vin, creierul de vită, fuduliile de tauras, momițele."

Într-un alt local, bucătării sunt apreciați pentru obrazul de vițel cu mămăligă. În general o masă cu astfel de preparate costă în jur de 100 de lei de persoană.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult