Păsările pe cale de dispariție din Delta Dunării, puse în pericol de turismul agresiv. Ce măsuri vor fi luate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă anul trecut o colonie de pelicani din Deltă avea în jur de 80 de exemplare, ornitologii au numărat în acest sezon până în 40. Șoimul dunărean, lebăda, egreta sau rața roșie și-au înjumătățit de asemenea populațiile.
Situația este alarmantă și în cazul familiilor de cocori sau de lișițe. S-a ajuns aici pentru că foarte multe agenții de turism promovează fără scrupule excursii în zonele în care cuibăresc primăvara pasările. Șalupele circulă în viteză pe canale și duc astfel la distrugerea habitatelor.
Mihai Marinov, cercetător Institutul Delta Dunării: „Este vorba despre egrete, stârci, lopătarii, cele mai multe populații s-au înjumătățit la aceste specii. Am pus chiar să se păzească în perioada de cuibărit aceste colonii, avem reduceri drastice”.
Teodosie Marinov, guvernator ARBDD: „Pelicanii practic sunt fugăriți de ambarcațiuni pe luciul apei. Toate aceste zone strict protejate vor fi balizate cu instrumente de semnalizare în timp real. Toate vor dirija semnalul către panoul de comandă pentru a interveni”.
Din februarie toate coloniile vor fi marcate cu dispozitive inteligente.
Silviu Anton, inspector ARBDD: „Balizele semnalizează intrarea în zona strict protejată. În spatele lor sunt colonii de păsări și accesul persoanelor este strict interzis”.
Amenzile pentru cei care insistă să intre în zonele interzise ajung până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice și 10.000 pentru persoanele fizice.
Din cele 331 de specii de păsări din Deltă, 172 cuibăresc. Nouă dintre acestea, printre care și gâsca cu gât roșu, sunt declarate monument al naturii.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 24-09-2023 19:44