Orașe din România care au 100 km de piste pentru biciclete sau care le închiriază gratuit
Your browser doesn't support HTML5 video.
Se întâmplă deja în Alba-Iulia, Timişoara sau Cluj. Este o modalitate inteligentă prin care îşi promovează obiectivele, ca să nu mai spunem că în jurul pistelor se dezvoltă şi mici afaceri.
Cea mai mare cetate din România, Alba Carolina, poate fi descoperită şi pe două roţi. Autorităţile locale au amenajat șase kilometri de pistă în şanţurile fortăreţei.
Diana, turistă: „Am fost o tură prin şanţuri şi acum am vrea să mergem şi prin parcul de lâng. Apoi cred că ne mai întoarcem încă o dată."
Sara, turistă: „Sunt din Belgia, trăiesc acolo. În Belgia se merge mult cu bicicleta şi sunt obişnuită. Să descoperi o cetate pe bicicletă este mult mai rapid şi este şi ieftin şi poţi să vezi mai multe chestii într-un timp scurt."
În jurul pistelor sunt chioşcuri de unde turiştii îşi pot închiria biciclete, inclusiv electrice, contra unor sume modice: 4 lei pentru o oră, 15 lei pentru o zi.
Reporter: „Vin turiştii să inchierieze biciclete?” Andrei Stoica, centru de închirieri biciclete: „Da, foarte mulţi din toată ţara, chiar şi din străinătate. Se mişcă mult mai repede şi în cetate."
În Timişoara sunt deja aproape o sută de kilometri de pistă pentru biciclete.
Biciclistă: „Se pot vedea clădirile vechi, se mai poate merge pe malul Begăi, este foarte fain de mers."
Biciclistă: „Trec pe lângă Sinagogă destul de des, pe lângă Teatru, centrul, Piaţa Unirii, mai mergem până la Zoo, unde e Muzeul Satului, sunt câteva locuri "
Din păcate, însă, în Timişoara, închirierea unei biciclete este destul de greoaie. Cei care vizitează oraşul trebuie să treacă, întâi, pe la sediul regiei locale de transport ca să îşi facă un card.
Ana Munteanu, reprezentant asociaţie cicloturism: „Majoritatea turiştilor vin din ţări unde sunt obişnuiţi să meargă cu bicicleta des. Să zicem că vii pentru un city-break de trei zile şi vrei să prinzi cât mai mult din atmosfera oraşului."
În Cluj-Napoca, autorităţile au accesat fonduri europene ca să amenajeze piste moderne. Aproape toate bulevardele din centrul Clujului beneficiază de piste pentru biciclete de unde turiştii pot admira bijuteriile oraşului de pe două roţi. În plus, clujenii au la dispoziţie 500 de biciclete pe care pot folosi în mod gratuit, cumpărate de primărie prin fonduri europene.
În ciuda acestor eforturi, România rămâne o ţară sufocată de maşini, în care bicicliştii sunt văzuţi ca nişte pericole în trafic. Spre deosebire de noi, nordicii şi olandezii promovează mult mişcarea în detrimentul automobilelor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!