Obiective turistice în Buzău. Locuri de vizitat în unul dintre cele mai spectaculoase județe din țară
Galerie foto
► Curiozități despre județul Buzău
► Ce poți vizita în orașul Buzău
► Ce poți face la Pietroasele, în Buzău
► Locuri de vizitat în Nehoiu și în apropiere
► Lucruri de făcut în zona Măgura BuzăuluiJudețul Buzău este situat în sud-estul României și are o suprafață de 6.103 km2, reprezentând mai mult de 2,5% din suprafața țării.
Curiozități despre BuzăuSe învecinează cu următoarele județe: Brașov și Covasna la nord-est, Vrancea la nord-est, Brăila la est, Ialomița la sud și Prahova la vest.
Județul ocupă cea mai mare suprafață a bazinului hidrografic al râului Buzău, având toate formele geografice: munți în partea de nord, câmpie în sud, iar între acestea o zonă colinară subcarpatică.
Zona montană cuprinde Munții Buzăului și Munții Vrancei. Munții Buzăului - aflați în cea mai mare parte pe teritoriul acestui județ - cuprind cinci masive: Penteleu, Podu Calului, Siriu, Monteoru și Ivănețu.
Zona colinară este cunoscută sub denumirea de Subcarpații Buzăului, constând într-o succesiune de creste și depresiuni colinare; altitudinea variază între 400 și 800 m.
Zona de câmpie are o altitudine care variază între 40 și 100 m. Trecerea din zona colinară este lentă la est de râul Buzău și bruscă la vest de râu. Câmpia suprapusă pe suprafața acestui județ este Câmpia Gherghiței, Câmpia mijlocie a Bărăganului, Câmpia Buzăului-Călmățui și Câmpia Râmnicului.
Datorită geografiei diverse, există trei tipuri de climă: climă de munte, de deal și de câmpie.
Există numeroase lacuri, diferențiate după originea lor: lacuri periglaciare (Lacul Vulturilor), lacuri de baraj natural, lacuri de carstolină și lacuri de baraj artificial.
Județul Buzău a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 372 d.Hr., în "Patimile Sfântului Sava", o scrisoare patristică păstrată în Arhivele Vaticanului, care relatează martiriul lui Sava Gotul în râul Mousaius (Buzău).
Apele minerale sunt abundente și variate. Principalele zone cu ape sulfuroase și feruginoase bogate în sodiu și clor sunt la Siriu, Nehoiu, Monteoru, Fisici, Balta Alba, Strejeni, Nifon și Lopatari.
Iarba numită "Gărdurărița", care crește în zona Vulcanilor Noroioși, este specifică acestui județ, fiind singurul loc din Europa în care această plantă poate fi întâlnită.
În plus, județul are 15 rezervații naturale cu o suprafață totală de 1780 ha, asta în cazul în care nu aveai suficiente motive de a îl vizita.
Despre orașul BuzăuOrașul Buzău, reședința județului cu același nume, are o populație de 115.494 de locuitori și se află pe locul 18 în România după numărul de locuitori. Orașul se află pe malul drept al râului Buzău, iar în Evul Mediu a fost un important târg și episcopie, având ca activități principale agricultura și comerțul.
După ce orașul s-a confruntat cu mai multe devastări în secolele XVII și XVIII, a urmat dezvoltarea economică și industrială, iar sistemul școlar a fost redefinit. În această perioadă a fost amenajat și proiectat Palatul Comunal (Primăria), cea mai emblematică clădire a orașului.
Orașul s-a extins semnificativ în timpul perioadei comuniste, populația s-a triplat și au fost construite multe fabrici.
În municipiul reședință de județ există opt monumente istorice de interes național, printre care complexul bisericesc Nașterea Maicii Domnului, format din biserica actuală și turnul bisericii, tribunalul, biserica Buna Vestire, Casa Vergu-Mănăilă și Palatul Comunal.
Orașul Buzău este menționat în documente datând din 1431, care îl descriu ca fiind un centru comercial și de producție.
Ce poți vizita în orașul BuzăuOrașul Buzău are o bogată moștenire culturală și istorică, așadar numeroase obiective turistice. Printre ele se numără parcuri, muzee, biserici și mănăstiri, clădiri emblematice și castele.
Parcul Crâng este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Buzău. Este locul în care localnicii vin să se relaxeze, iar turiștii vin pentru a fotografia locul spectaculos.
Palatul Comunal se află în centrul orașului și este sediul Primăriei și al Consiliului Local. Este o clădire spectaculoasă, mai ales în serile de vară, când luminile o pun în valoare.
Castelul Marghiloman este așezat la periferia orașului Buzău și a fost ridicat de către Iancu Marghiloman în mai puțin de cinci ani. Castelul are 31 de încăperi și are un parc împrejurul său.
Casa Vergu-Mănăilă este o clădire istorică importantă a orașului, unde turiștii pot admira colecția etnografică.
Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei este emblematică și a fost înființată de Radu cel Mare la începutul secolului XVI. Atunci a fost construită și Catedrala Episcopală.
Stațiunea Sărata MonteoruInaugurată oficial ca stațiune balneară în 1895, Sărata-Monteoru are ape cu proprietăți curative și este un loc popular pentru tratarea diverselor afecțiuni.
Stațiunea balneo-climaterică este renumită pentru apele sărate și nămolurile terapeutice, care sunt considerate benefice pentru sănătate și tratamente balneare.
Una dintre principalele atracţii ale stațiunii Sărata-Monteoru este apa sărată, care are un conținut ridicat de săruri minerale, cum ar fi clorul, bromul, iodul și sodiul.
Aceste ape sărate sunt recunoscute pentru proprietățile lor terapeutice, fiind folosite în tratarea unor afecțiuni ale aparatului locomotor, sistemului nervos, pielii și ale altor organe.
Dar stațiunea este cunoscută și pentru nămolurile terapeutice, care au un conținut bogat de minerale și substanțe bioactive. Nămolul este folosit în diverse tratamente balneare, inclusiv pentru probleme ale pielii, reumatism, afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic și pentru recuperare după traumatisme sau intervenții chirurgicale.
Aici există o varietate de facilități de tratament și agrement, cum ar fi băile cu ape sărate și nămol, cabinete medicale pentru diferite specialități, facilități de fizioterapie și kinetoterapie, piscine cu apă sărată, saune, bazine cu hidromasaj, dar și hoteluri, restaurante și locuri de divertisment.
Dar pe lângă tratamentele balneare, stațiunea Sărata-Monteoru oferă și o gamă variată de activități recreative, cum ar fi drumeții în natură, ciclism, echitație, pescuit, dar și diverse evenimente culturale și sportive organizate în zonă.
Ce poți face la Pietroasele, în BuzăuPietroasele este o localitate situată în județul Buzău, cunoscută ca fiind centru al mai multor situri arheologice, dar nu vei găsi doar asta, ci și vestigii din antichitate, podgorii spectaculoase și festivaluri.
Localitate viticolă, Pietroasele este renumită pentru Tămâioasa românească.
Dacă ajungi la Pietroasele, vizitează ruinele romane, Crama Pietroasa Veche, Cloșca cu puii de aur sau casa lui Ion Moaca.
Aici s-au făcut multe descoperiri arheologice, inclusiv urmele cetății Comidava, un castrul roman ridicat în timpul lui Constantin cel Mare. Tot în zona castrului se găsesc și termele romane.
Tot aici s-au găsit Cloșca cu puii de aur, un tezaur cu 22 de piese masive de aur, însă doar 12 dintre ele au fost recuperate. Se pare că tezaurul ar proveni de la regele Athanaric.
Alte obiective de aici sunt Crucea Frumoasă și crucea lui Stan Avram și Ion Lemnaru de la Pietroasa Mică.
Locuri de vizitat în Nehoiu și în apropiereSituat în nord-vestul județului Buzău, Nehoiu este cunoscut pentru peisajele sale deosebite și aerul curat.
Dacă ajungi aici, vizitează catedrala Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, construită între anii 1991-2008, sau Biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, așezată pe malul drept al râului Buzău.
Tot în apropiere poți vedea Biserica de lemn de la Aluniș cu hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, care a fost săpată în piatră și este una dintre puținele biserici rupestre în care se țin slujbe.
În zona Nehoiu poți vedea situl de la Mlăjet, aflat în lunca Topilei, biserica Adormirea Maicii Domnului care datează din anii 1700 sau satul Lunca Priporului.
Lucruri de făcut în zona Măgura BuzăuluiMăgura este o comună a județului Buzău care este formată din două sate: Măgura și Ciuta. Pe raza comunei Măgura sunt două izvoare minerale: unul cu apă sulfuroasă, soidică, magneziană, iar al doilea cu ape bicarbonatate, clorurate, sudice și calcice.
Dacă te afli aici, poți vizita Biserica Ortodoxă Măgura, monumentul eroilor, schitul Nifon, băile sulfuroase, tabăra de sculptură de la Măgură, Fântâna lui Mihai Viteazu, Biserica din Ciuta sau mănăstirea Ciolanu.
Printre alte lucruri, poți face sport în natură sau activități interesante precum cățărarea sau ciclismul montan.
Dacă nu ești fan mișcare, poți să te relaxezi în natură, să faci plimbări sau drumeții lejere sau să beneficiezi de proprietățile terapeutice ale apelor termale.
Altfel, există multe mănăstiri în zonă pe care le poți explora la pas și le poți vizita, vorbind cu măicuțele sau preoții de acolo pentru a afla lucruri interesante despre zonă.
Județul Buzău are o mulțime de lucruri de oferit, așa că orice ai face, asigură-te că îți iei câteva zile pentru a îl descoperi pe tot, pentru a face drumeții și trasee prin pădure și munți, pentru a gusta din bunătățile locale și a vedea cele mai interesante obiective turistice.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: buzau , turism , evergreen , obiective turistice
Dată publicare: 26-04-2023 11:51