Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Obiective turistice în Alba Iulia. Ce poți face și ce e de vizitat în oraș și împrejurimi

Orașul Alba Iulia, situat în inima Transilvaniei, este locuit de peste 2.000 de ani și a fost întotdeauna un important centru urban. 

Alba Iulia este reședința județului Alba și, potrivit recensământului din 2011, orașul avea o populației de 65.356 de locuitori.

Alba Iulia este situat la o distanță de 348 de km de București, la 98 de km de Cluj și la 84 de km de Sibiu.

Generalități despre Alba Iulia

Alba Iulia este orașul în care, de-a lungul istoriei, au avut loc mai multe evenimente sociale, politice și culturale importante pentru poporul român. Pe data de 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia și a realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.

Ulterior, pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională, moment în care s-a decis unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Citește și
Casă romană din secolul II, cu încălzire prin pardoseală. A fost reconstituită 3D la Alba Iulia
Casă romană din secolul II, cu încălzire prin pardoseală. A fost reconstituită 3D la Alba Iulia
Obiective turistice în Alba Iulia

Alba Iulia este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, care atrage turiștii prin obiectivele care povestesc despre istoria orașului.

Cetatea Alba Carolina

Fortificația bastionară de la Alba Iulia este cea mai mare cetate din România. A fost construită între anii 1715 -1738, în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania.

Cetatea Alba Carolina este vizitată anual de mii de turiști români și străini.

Un eveniment găzduit anual la cetate este Festivalul de Artă, organizat cu Ocazia Zilelor Medievale ale Bălgradului, în perioada 6 - 9 august.

Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan

O altă atracție a orașului Alba Iulia este Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. Înalt de 20 de metri, monumentul este amplasat în faţa Porţii a III-a a Cetății Alba Carolina. 

Obeliscul a fost ridicat pentru marcarea a 150 de ani de la moartea lui Horea, Cloșca și Crișan, cei care au condus răscoala din 1784.

Muzeul roman Principia

Muzeul Principia se află în Piața Cetății din Alba Iulia, locul în care s-au descoperit mai multe rămășițe ale castrului roman Apulum.

Muzeul a fost deschis publicului în anul 2015 și de atunci este vizitat de mii de turiști, în fiecare an.Vizitatorii pot vedea încăperile în care se ținea tezaurul, stindardele, sau sala în care se făcea instruirea ofițerilor.

Program de vizitare: Marți - Duminică, de la 09:00 - 17:00

Prețul biletului pentru adulți este 10 lei, pentru pensionari este 5 lei, iar preșcolarii au acces gratuit.

Muzeul „Unirii”, fosta clădire „Babilon”

Clădirea a fost ridicată între anii 1851-1853 cu scopul de a găzdui o parte a personalului din garnizoana Alba Iulia. Clădirea purta denumirea de „Pavilionul Ofițerilor”, și pentru că aceștia veneau din întreg imperiul și vorbeau diferite lumbi, mai era numită, neoficial, clădirea „Babilon”.

Printre piesele de rezistență ale muzeul menționăm: craniul cu trepanație din Epoca bronzului, tezaurul dacic de la Lupu și trei splendide statuete romane de marmură descoperite în ultimele trei decenii. 

În Sala Unirii, pe 1 decembrie 1918 s-a semnat actul care prevedea unirea Transilvaniei cu România.

Program de vizitare: Marți - Duminică, între 10:00 - 17:00

Pentru a vizita sala Unirii, intrarea este liberă, iar pentru clădirea Babilon, prețul biletului pentru adulți este 10 lei, pentru studenți și pensionar este 5 lei, iar pentru elevi este 2,5 lei.

Preșcolarii, veteranii de război și persoanele cu dizabilități au acces gratuit.

Palatul Apor

Palatul Apor este amplasat în zona de nord a cetății Alba Carolina. A fost construit la sfârșitul secolului al XVI-lea la ordinele contelui Ștefan Apor și este prima clădire civilă în stil baroc din Transilvania.

Program de vizitare: În fiecare zi, între 08:00 - 17:00. Intrarea este liberă.

Catedrala Încoronării

Catedrala Încoronării este primul lăcaș de cult construit în Transilvania după Unirea din 1918. Lucrările la catedrală au fost începute pe 28 martie 1921 și au fost finalizate în septembrie 1922. Iar în octombrie 1922 a găzduit cel mai important eveniment, Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari.

Program de vizitare: Luni - Vineri, de la 06:30 - 20:00, iar duminica și de sărbători, programul este de la 07:30 - 20:00. Intrarea este liberă.

Catedrala Romano - Catolică

Catedrala arhiepiscopală romano - catolică a fost construită la începutul secolului al XIII-lea și este cea mai veche catedrală din Transilvania și una dintre cele mai înalte clădiri din orașul Alba Iulia, dar și din județ, cu un turn care măsoară 62 de metri înălțime.

Program de vizitare:  Zilnic, între 09:00 - 18:00. Accesul este gratuit.

Cele mai importante obiective în județul Alba Râpa Roşie

Râpa roșie este o rezervație naturală formată din argilă roșie, veche de 50 de milioane de ani. Mai este cunoscută și sub denumirea de ”micul canion al României”.

Râpa Roșie se află lângă orașul Sebeș, la 15 km de Alba Iulia. Se spune că aici au fost descoperite fosile de dinozauri.

Cetatea Câlnic

Cetatea Câlnic se află în satul cu același nume, situat la 27 de km de orașul Alba Iulia.

Cetatea din Câlnic a fost ridicată în jurul anului 1270, fiind prevăzută cu donjon și un zid de apărare pentru a face față asediilor.

Mănăstirea Râmeț

Mănăstirea Râmeț se află în comuna cu același nume, aflată la 38 de km de Alba Iulia.

Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost refăcută de  Matei Corvin, voievodul Radu Vodă cel Mare și de Mihai Viteazul.

Castelul Martinuzzi

Castelul Martinuzzi se află în Vințu de Jos, la 14 km distanță de orașul Alba Iulia. Castelul Martinuzzi de la Vințu de Jos a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea peste o veche mănăstire.

Castelul Kemeny

Castelul Kemeny se află în localitatea Sâncrai, la 33 de km de orașul Alba Iulia, și a fost construit în jurul anilor 1800 de către familia nobiliară Kemeny.

Cascada de la Vidra

Cascada de la Vidra sau cascada Pișoaia se află într-o rezervație peisagistică situată la 89 de km de Alba Iulia, în Munții Apuseni.

Peștera Scărișoara

Peștera Scărișoara, sau Ghețarul de la Scărișoara, adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Peștera se află la 118 km de orașul Alba Iulia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult