Obicei păstrat de sute de ani la Rimetea. Cum au "înmormântat" iarna localnicii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este vorba despre „înmormântarea fârșangului", unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Transilvania, care are menirea de a alunga iarna, şi care a atras sute de turişti.
Tineri costumaţi în haiduci au pocnit tare din bice pentru a alunga relele, și au colindat tot satul, exact așa cum spune tradiția.
Turişti veniţi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, au poposit la Rimetea pentru a participa la acest obicei vechi de sute de ani, specific comunităţii maghiare. Înmormântarea farsangului îngroapă iarna şi relele din anul care a trecut, potrivit tradiţiei populare.
Turista: "Peisajul e ceva superb. De ani mulţi, de sute de ani trăieşte obiceiul. În timpul farsangului se cunoasteau tinerii şi se înţelegeau să se căsătorească în timpul anului." Turist: "Se alungă iarna." Alaiul a fost condus de tineri mascaţi sau îmbrăcaţi în costume populare. În spate lor, un sicriu este tras de un măgăruş, pentru a simboliza "ïnmormantarea" anotimpului geros.
Clovn: "Aici aşa e obiceiul că îngropăm iarna acolo e sicriul şi îngropăm iarna." Haiduc: "Ţinem inmormântarea fărșangului care constă dintr-un alai colorat care colinda tot satul, să scăpăm de iana şi să vină primăvara, că e mai bine"
Haiduc: "Mergem pe străzi şi tragem bice cum sunt eu."
Ritualul s-a încheiat după ce alaiul a colindat toate uliţele satului şi tinerii au pocnit din bice ca să vestească venirea primăverii.