Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marea Neagră, campioană la gunoi aruncat de turişti. De anul acesta au apărut în apă şi măştile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Imaginați-vă că sunteți pe plajă și vreți să intrați în apă, doar că, la fiecare pas, dați peste mucuri de țigară, ambalaje sau mai nou, măști de protecție.

Deși peste tot sunt coșuri de gunoi, foarte mulți turiști preferă să-și arunce resturile pe unde apucă, fară să le pese că pot fi purtătoare de virus.

David are patru ani, iar Alexandru 13. Amândoi ar vrea să se joace în nisip, fară să-și plimbe degetele printre mucuri de țigară și nu în ultimul rând să înoate într-o apă curată, în care nu plutesc măști și ambalaje.

David: „Și pahare aruncate pe jos de oameni răi.”

Reporter: „Și ce ai mai găsit?”

Citește și
Masca
Pandemia a redus semnificativ poluarea în Italia, însă a adus o nouă categorie de deșeuri

David: „Țigări afumate și pahare aruncate.”

Reporter: „E urât?”

David: „Da."

Alexandru: „În mare sunt multe. Am mai văzut măști, ambalaje, pungi, adică și măștile se arunca în mare. Nu mi se pare normal deloc. Pai măștile, de obicei, se aruncă la gunoi din acela cu capac, nu în mare."

Femeie: „Începând de la mucuri de țigară, diferite resturi de la mâncăruri, inclusiv pampers, absorbante, diverse. Chiar mai în față, mai încolo, este și o mască prin apă și o șosetuță."

În această perioadă, legea ne obligă să purtam mască de protecție în toate spațiile aglomerate, inclusiv pe faleză. Doar că, potrivit ultimului studiu realizat la nivel european, după Marea Mediterană, Marea Neagră conține cea mai mare densitate de gunoaie aruncate de om și care, ulterior, ajung în mare. În primul rând, este vorba de plastic, însă în acest an se adaugă și măștile de protecție care nu ajung la coșul de gunoi.

Bărbat: „Avem noi aici în țara asta un spirit mai ciudat, cumva că „merge și așa". Există reguli pe care să le urmăm în viață și care să fie valabile pentru toată lumea."

Plajele concesionate ar trebui curățate de administratorii acestora, iar cele publice, de angajații de la Apele Române.

Mihaela Cândea, președinte ONG Mare Nostrum: „Întâlnim din ce în ce mai multe astfel de măști care rămân pe nisip sau care ajung în apa mării și ele reprezintă un pericol continuu pentru viețuitoare, dar și pentru noi, ca oameni, daca ținem cont despre faptul că totuși folosim aceste măști de a ne proteja de un virus.”

Conform datelor colectate de Jurnalul International de Mediu Înconjurător, Știință și Tehnologie, în fiecare zi, în lume, sunt folosite patru miliarde de măști, iar una singura se descompune în 450 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult