Locul secret unde se obține cea mai cerută brânză din Elveţia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Specialitatea a fost descoperită cu 7 secole în urmă de ciobanii păşunilor alpine care luau cu ei în munţi brânză şi pâine uscată. Astăzi ''fondue'' este o mâncare delicioasă care merge de minune alături de vin ori de şampanie.
Cea mai cerută brânză din Elveţia este Gruyere creată la poalele Alpilor.
Am ajuns într-un sat de munte vizitat anual de un milion de turişti. Cum? Cu cea mai consumată brânză din Elveţia, Gruyere - marca protejată.
Fabrică din Gruyere produce anual 500 de tone de brânză.
Acesta este defapt biletul de intrare pentru a vizita fabrica de brânză, sunt 3 tipuri de brânză: maturata 6 luni, 8 luni şi 10 luni.
Anual, la fabrica ajung 6 milioane de litri de lapte, de la vacile care se hrănesc pe păşunile alpine, situate la peste 800 de metri altitudine.
Sub ochii atenţi ai specialiştilor se produc 48 de roţi de brânză gruyere zilnic. Ian este cel care verifica întreg procesul, de trei ori pe zi, la ore fixe.
Am respectat reguli stricte ca să putem intra în locurile secrete ale fabricii, unde laptele se trasnforma în brânză.
Fabienne Porchet: ''Trebuie să aşteptăm exact momentul potrivit. E un moment special, pentru că e primul pas al brânzei, înainte e lapte şi apoi e brânză. ''
Acest moment este garantul calităţii, pentru asta Ian şi Fabienne urmăresc fiecare transformare. Viteza cu care se mişca laptele în cele 4 cuve uriaşe este esenţială. Din această cantitate, peste 24 de ore, se obţin 12 roţi de brânză a câte 35 de kilograme.
Aceasta este ultima etapă până la rezultatul final brânză, practic se separă apa de caşcaval de brânză dar şi laptele şi spumă. va rămâne aici peste noapte, iar mâine dimi după 12 ore, brânză va avea o formă rotundă şi va fi compresata.
Se adăugă dată de fabricaţie şi paşaportul roţii de brânză. Cu aceste acte cei de aici pot urmări brânză oriunde în lume, chiar şi în România.
În toată fabrica lucrează doar 60 de oameni, iar brânză produsă de ei ajunge în 52 de ţări, inclusiv la noi.
Fabienne Porchet: "Aceasta e trezoreria, arată ca o bancă de brânză, în stânga aici avem brânză învechită de o lună, aici e brânză nouă, e mai albă, e încă tânără...e din 6 decembrie. ''
În permanenţă în bancă sunt păstrate la învechire 7000 de roţi de brânză. Cea mai ieftină bucată costă 700 de euro.
Acest robot ajuta brânză să trăiască la începutul vieţii. cum face asta? de trei ori pe zi . în prima sapt de viaţă ia fiecare bucată de pe aceste rafturi , o curată în interul lui, o spală, o umezeşte că ea să poată să respire, e ft imp, apoi cu ajutorul unui laser robotul aşează brânză pe raft şi face asta cu tot ceea ce vedeţi aici. în prima sapt de 3 ori pe sapt iar apoi de două ori pe sapt până la 18 luni''
După primele trei luni de învechire, trei specialişti vin să analizeze brânză.
Fabienne Porchet: "Se uită dacă brânză are o piele ok sau nu, dacă e învechită bine, dacă a fost păstrată în condiţii bune şi apoi degusta şi se uită la structura. Și ne dau o notă. dacă nota nu atinge 18 puncte, nu ai posibilitatea să vinzi brânza tăiată în bucatării".
Indiferent de formă, Gruyere se mănâncă într-un mod special. După ce amestecă mai multe tipuri de brânză cu diferite perioade de măturare, este topită într-un recipient pentru fondu:
Se poate mânca efectiv cu pâine, se ia bucată de pâine se scufundă în brânză, dar se mai oate mânca cu murături, cartofi, cartofi prăjiţi, roşii şi slănină şi bineînţeles slănină care e delicioasă cu brânză
Bucăţile aşezate în vârful furculiţei speciale pentru fondu se lasa scufundate în bolul de fontă, lângă un vin alb, cu aromă de cireşe.
Aici am încercat şi mâncarea oamenilor din munte: macaroane cu cremă de brânză servite în acest vas din lemn sau aceasta tartă siropoasă cu gruyere.
Tot aici se prepară şi cremă dublă de spumă de lapte, un deşert fin care acoperă o bezea.
Fabienne Porchet: "Este un final fericit şi sper să vă întoarceţi E o cremă dublă de brânză cu ciocolată. E ca un sărut, pentru că e foarte special. E foarte aromat. Cheers!".