Litoralul românesc este tot mai atractiv pentru turiștii străini. Motivele pentru care aleg să vină la mare în România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt atrași de plaje, de Cazino - clădirea emblemă a orașului Constanța - de festivaluri, dar și de mâncarea românească. Pentru că aeroportul de la Tuzla a fost modernizat, acolo vor putea ateriza avioanele mai mari.
La unul dintre hotelurile din Mamaia, de exemplu, doar vara aceasta vor ajunge aproape 500 de nemți.
Toni Messeschmidt, reprezentantul unui hotel: „Prima sosire este pe data de 9 iunie și o să vină până la sfârșitul sezonului, până pe 15 septembrie".
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, sosirile străinilor pe litoral au crescut anul trecut față de 2022.
Doar în stațiunile de pe litoralul românesc și în Delta Dunării au venit peste 100.000.
Cristian Bărhălescu, președinte ANAT Sud-Est: „Vin pentru distracție, pentru că faptul că în Mamaia au foarte multe atracții. Avem Delta Dunării. Ca țintă sunt turiștii germani, francezi, italieni, care vin spre România, dar și din Israel care au făcut chartere în fiecare an, pe aeroportul din Constanța".
Mulți străini ajung pentru o zi sau două de la București, într-un city-break pe litoral pentru festivalurile care se organizează în Mamaia și Costinești. Merg la degustări de vinuri sau fac plimbări lungi prin centrul istoric al Constanței.
Diana Slav, ghid turistic: „Pe de altă parte am grupuri care vin ori cu navele de croaziere și mai nou vin și pe Portul Constanța. Avem cetățile care au început să fie puse în valoare destul de bine, avem crame, restaurante".
Numărul străinilor ar putea crește și mai mult vara asta după ce în sudul litoralului a fost modernizat Aeroportul din Tuzla.
Noua pistă a Aeroportului din Tuzla are 900 de metri lungime. Aici vor putea ateriza aeronave private, avioane de 40 de locuri, dar și elicoptere.
Adrian Vasilache, director general Aeroportul din Tuzla: „Încercăm să ne integrăm într-un program de conectivitate. Dincolo de faptul că suntem în Schengen, am și făcut niște zboruri la bulgari fără formalități".
Adiran Voican, vicepreședinte ANAT: „Deja avioanele bulgărești au aterizat aici. S-a schimbat perspectiva de când suntem în Air Schegen, dacă până acum ne întreba lumea România sau Bulgaria, ori-ori, deodată România și Bulgaria își dau mâna pentru a aduce turiști din Orientul Îndepărtat, Americile de Sud"
Străinii stau în medie trei zile.