Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Destinațiile de vacanță preferate de români impun reguli stricte anti-Covid. Ce trebuie să știți

Your browser doesn't support HTML5 video.

În sezonul vacanțelor, destinațiile preferate de români impun reguli stricte anti-Covid.

Grecia a intrat pe lista galbenă, iar Spania și Portugalia sunt considerate țări cu risc, fiind pe lista roșie, din cauza numărului mare de persoane infectate cu Sars-CoV-2. Așa că la întoarcerea în România, cei neimunizați vor sta în casă 14 zile. Reprezentanții agențiilor de turism sunt nemulțumiți, iar clienții, bulversați.

Într-o singură săptămână, doar de la o agenţie de turism, peste 3.500 de persoane pleacă spre Grecia cu avioane şi autocare. Acum, Grecia a intrat pe lista galbenă.

Iar Spania şi Portugalia, aflate în topul destinaţiilor de vacanţă vara aceasta, se regăsesc de acum pe lista roşie din cauza creşterii îmbolnăvirilor. Şi Seychelles, Cipru, Olanda ori Maldive sunt considerate cu risc.

Ce trebuie să ştiţi dacă veniţi din aceste ţări în România

 

În primul rând, trebuie să știți că persoanele vaccinate au libertate deplină, adică nu trebuie să stea în carantină. Dacă însă alegeţi țări ca Spania ori Portugalia, țări aflate pe lista roșie, şi nu sunteţi vaccinaţi, trebuie să staţi în carantină, la întoarcerea în ţară, timp de 14 zile. Dacă însă veţi face un test PCR în a opta zi, puteţi ieşi din casă începând cu a zecea zi. Cât despre ţările de pe lista galbenă, regula arata cam aşa: dacă nu sunteţi vaccinaţi şi alegeţi să vă faceţi testul PCR la destinaţie, să spunem Grecia, nu veţi mai sta în carantină când ajungeţi în România, dacă însă vă veţi face testul abia acasă, va fi nevoie să aşteptaţi rezultatul negativ în propria locuință.

Doar copiii de până în 3 ani sunt exceptaţi de la testare şi nu vor sta în carantină.

Deja mii de români au comentat şi au distribuit anunţul că Spania a intrat pe lista roşie şi au scris pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Spania.

La aflarea acestor veşti au răsuflat uşuraţi doar cei care s-au imunizat până acum.

Adina Halas, Madeira: „Sunt în Madeira, o insulă senzaţională din Portugalia. Știu că veţi spune că a intrat pe lista roşie şi ce ne facem?! Problema exista. Eu mi am făcut testul PCR pentru întoarcerea în ţară, deşi am şi acel certificat verde european”.

Ceilalţi, care încă nu au certificatul care atestă vaccinarea, cauta diferite variante.

Ioana Selner, Sevilla: „Eu, de exemplu, am stat o saptamână în Spania şi mâine urmează să merg în Grecia. Acolo e cu siguranţă o variantă pe care o vor alege şi alţi turişti care vor vrea să-şi facă vacanţa în Spania şi să vină dintr-o altă ţară a Uniunii Europene, acolo unde România nu are atâtea restricții”.

Teodora Elena, Barcelona: „Surpriza a venit acum câteva zile, când Spania a intrat în galben, iar acum e pe lista roşie. Mi-am anulat călătoria, evident, iar acum fac tot posibilul să obţin de la autorităţile din Spania o programare pentru a doua doză de vaccin”.

În Barcelona, situaţia este dramatică. A trecut jumătate de vară, iar turiştii străini nu par să mai aleagă plajele din Spania.

Richard Quest, CNN: „Costa doar 5 euro să închiriezi un şezlong, aici, în Torremolinos. Dar, după cum puteţi vedea, majoritatea şezlongurilor sunt goale. Atât localnicii, cât şi turiştii (spanioli, deocamdată) preferă să-şi aducă propriile scaune şi umbrele de soare. Iar turiştii din nodul Europei, care sunt de obicei mână-spartă, nu s-au întors în Spania. Cel puţin, nu încă. Iar pentru cei care îşi câştigă existenţa din ce oferă plaja, aceste şezlonguri goale înseamnă necazuri”.

Şi agenţiile de turism din România s-au trezit cu vacanțe anulate ori cu schimbarea destinaţiilor.

Marius Berca, manager operaţional al unei agenţii de turism: „Am vorbit cu partenerii de acolo, ei se vor ocupa să aducă medici în locaţii unde avem turişti şi să-i testeze chiar acolo, în locaţie”.

Cosmin Marinof, reprezntantul unei agenţii de turism: „Pentru Grecia, aproximativ 75% care au rezervat în Grecia sunt vaccinaţi şi sunt din mediul urban, ca atare nu sunt afectaţi de aceasta schimbare”. Pentru că tot mai multe ţări apreciate de români intră pe listele cu restricţii, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a solicitat recunoaşterea testelor antigen rapide în locul celor PCR. Acestea din urmă costă mai mult, iar turiştii trebuie să aştepte rezultatele în carantină.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult