Destinațiile de vacanță preferate de români impun reguli stricte anti-Covid. Ce trebuie să știți

×
Codul embed a fost copiat

În sezonul vacanțelor, destinațiile preferate de români impun reguli stricte anti-Covid.

Grecia a intrat pe lista galbenă, iar Spania și Portugalia sunt considerate țări cu risc, fiind pe lista roșie, din cauza numărului mare de persoane infectate cu Sars-CoV-2. Așa că la întoarcerea în România, cei neimunizați vor sta în casă 14 zile. Reprezentanții agențiilor de turism sunt nemulțumiți, iar clienții, bulversați.

Într-o singură săptămână, doar de la o agenţie de turism, peste 3.500 de persoane pleacă spre Grecia cu avioane şi autocare. Acum, Grecia a intrat pe lista galbenă.

Iar Spania şi Portugalia, aflate în topul destinaţiilor de vacanţă vara aceasta, se regăsesc de acum pe lista roşie din cauza creşterii îmbolnăvirilor. Şi Seychelles, Cipru, Olanda ori Maldive sunt considerate cu risc.

Ce trebuie să ştiţi dacă veniţi din aceste ţări în România

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

 

În primul rând, trebuie să știți că persoanele vaccinate au libertate deplină, adică nu trebuie să stea în carantină. Dacă însă alegeţi țări ca Spania ori Portugalia, țări aflate pe lista roșie, şi nu sunteţi vaccinaţi, trebuie să staţi în carantină, la întoarcerea în ţară, timp de 14 zile. Dacă însă veţi face un test PCR în a opta zi, puteţi ieşi din casă începând cu a zecea zi. Cât despre ţările de pe lista galbenă, regula arata cam aşa: dacă nu sunteţi vaccinaţi şi alegeţi să vă faceţi testul PCR la destinaţie, să spunem Grecia, nu veţi mai sta în carantină când ajungeţi în România, dacă însă vă veţi face testul abia acasă, va fi nevoie să aşteptaţi rezultatul negativ în propria locuință.

Doar copiii de până în 3 ani sunt exceptaţi de la testare şi nu vor sta în carantină.

Deja mii de români au comentat şi au distribuit anunţul că Spania a intrat pe lista roşie şi au scris pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Spania.

La aflarea acestor veşti au răsuflat uşuraţi doar cei care s-au imunizat până acum.

Adina Halas, Madeira: „Sunt în Madeira, o insulă senzaţională din Portugalia. Știu că veţi spune că a intrat pe lista roşie şi ce ne facem?! Problema exista. Eu mi am făcut testul PCR pentru întoarcerea în ţară, deşi am şi acel certificat verde european”.

Ceilalţi, care încă nu au certificatul care atestă vaccinarea, cauta diferite variante.

Ioana Selner, Sevilla: „Eu, de exemplu, am stat o saptamână în Spania şi mâine urmează să merg în Grecia. Acolo e cu siguranţă o variantă pe care o vor alege şi alţi turişti care vor vrea să-şi facă vacanţa în Spania şi să vină dintr-o altă ţară a Uniunii Europene, acolo unde România nu are atâtea restricții”.

Teodora Elena, Barcelona: „Surpriza a venit acum câteva zile, când Spania a intrat în galben, iar acum e pe lista roşie. Mi-am anulat călătoria, evident, iar acum fac tot posibilul să obţin de la autorităţile din Spania o programare pentru a doua doză de vaccin”.

În Barcelona, situaţia este dramatică. A trecut jumătate de vară, iar turiştii străini nu par să mai aleagă plajele din Spania.

Richard Quest, CNN: „Costa doar 5 euro să închiriezi un şezlong, aici, în Torremolinos. Dar, după cum puteţi vedea, majoritatea şezlongurilor sunt goale. Atât localnicii, cât şi turiştii (spanioli, deocamdată) preferă să-şi aducă propriile scaune şi umbrele de soare. Iar turiştii din nodul Europei, care sunt de obicei mână-spartă, nu s-au întors în Spania. Cel puţin, nu încă. Iar pentru cei care îşi câştigă existenţa din ce oferă plaja, aceste şezlonguri goale înseamnă necazuri”.

Şi agenţiile de turism din România s-au trezit cu vacanțe anulate ori cu schimbarea destinaţiilor.

Marius Berca, manager operaţional al unei agenţii de turism: „Am vorbit cu partenerii de acolo, ei se vor ocupa să aducă medici în locaţii unde avem turişti şi să-i testeze chiar acolo, în locaţie”.

Cosmin Marinof, reprezntantul unei agenţii de turism: „Pentru Grecia, aproximativ 75% care au rezervat în Grecia sunt vaccinaţi şi sunt din mediul urban, ca atare nu sunt afectaţi de aceasta schimbare”.

Pentru că tot mai multe ţări apreciate de români intră pe listele cu restricţii, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a solicitat recunoaşterea testelor antigen rapide în locul celor PCR. Acestea din urmă costă mai mult, iar turiştii trebuie să aştepte rezultatele în carantină.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Spania intră în zona roşie. DOCUMENT
Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Spania intră în zona roşie. DOCUMENT

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat, joi, lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, Grecia intrând în zona galbenă, în urma creşterii incidenţei, iar Spania, în zona roşie.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.