Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Constanța, locul unde diversitatea culturală se oglindește în gastronomie. Ce preparate inedite găsiți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pofticioşii să se înarmeze cu multă răbdare - pentru că urmează o diversitate de bunătăți, dintr-o varietate de gastronomii.

Dobrogea este locul în care o multitudine de comunități conviețuiesc în pace și armonie, pe pământul românesc, de sute de ani.

Iar cultura acestora se oglindește în arhitectură, vestimentaţie și, nu în ultimul rând, în gastronomie.

Turci, tătari, greci, bulgari, evrei – sunt câteva dintre etniile pe care le regăsim sudul țării, iar specialităţile lor culinare au devenit atracții turistice.

Constanța, orașul de la malul mării, se poate mândri cu diversitatea sa culturală, dar și gastronomică a comunităților de tătari, greci sau turci. La acest restaurant veți putea gusta adevăratele kebapuri, pregătite de o familie de turci.

Bucătar: „Pregătim grătar fistic kebab se numește, vită – oaie amestecat, are condiment sare și piper negru. Punem așa în farfurie și după punem peste carne fistic!"

Citește și
Elev din Constanța, acceptat cu bursă la Universitatea Harvard. Darius Mardaru a primit și titlul de tânăr cercetător
Elev din Constanța, acceptat cu bursă la Universitatea Harvard. Darius Mardaru a primit și titlul de tânăr cercetător

Iar unii turiști fac ore întregi pe drum, pentru a gusta din deliciile turcești.

Tânără: „La prietenii noștri turci găsim intotdeauana mâncare făcută fresh, caldă, tradițională a lor gen baklavaua, tatarashim, multă multa mâncare de-a lor turcească."

Laura Ticovschi, șef de sală restaurant cu specific turcesc: „Avem clienți care vin din Brașov, din Constanța care rezervă mese la noi. Ne leagă foarte mult și istoria turcească. Numai mâncare turcească, autentică, bucătarii sunt turci, tot personalul turc, sunt cred că singura româncă care lucrez aici."

Iar de la preparatele orientale, ajungem la cei renumiți pentru mâncărurile din pește sau fructe de mare - la greci.

Costel Iosif – bucătar: „Punem midiile, puțin vin alb, sosul de roșii și acum punem brânză feta"

Pentru o porție de scoici în stil grecesc, clienții vor scoate din buzunar buzunar aproximativ 50 lei. Iar cei care își doresc o gastronomie cu totul specială sunt așteptați să guste preparatele tătărești ale doamnei Enise.

Enise Ali: „Avem renumitele baclavale dobrogene tătărești și renumitul nostru Shuberek, este de altfel plăcinta musafirului. Noi încercăm pe cale gastronomică să păstram tradițiile"

Iar pentru a înțelege originea a celor 10 comunități din Constanța, tururile ghidate sunt opțiunea perfectă pentru turiști.

Diana Slav – ghid turistic: „Le propun timp de o ora jumătate- 2 ore să facem o plimbare pietonală în centrul vechi în care să afle multiculturalismul care ne caracterizează. Casa Hrisicos pe care o avem aici este casa unui comerciant grec construită în perioada 1910, având restaurant la parter, iar aici veneau vara să-și bea berea pe terasa Caragiale Vlahuță și Barbu Stefanescu Delavrancea. Alături avem casa Damadian el este comerciant din comunitatea armeană, singura moschee din lume care este denumită după un non musulman, un păgân din punctul lor de vedere – este moscheea regelui Carol".

Turiștii care se vin să exploreze latura istorică a Constanței, vor descoperi și locuri de cazare deosebite. Case de vacanță vechi de două secole își așteaptă turiștii.

Pentru cei care își doresc o vacanță învăluită în istorie, au opțiunea de a se caza în spații care ascund misterele a zeci de ani. De exemplu această casă datează din 1936, proprietarii au renovat-o, au păstrat multe din elementele originale iar acum prețul pentru o noapte de cazare pornește de la 100 euro pe noapte.

Deși orașul Constanța este văzut că o destinație prioritară pentru petrecerea vacanțelor pe litoral în timpul verii, în orice perioadă a anului vă poate oferi o multitudine de opțiuni pentru noi experiențe.

Pentru cei dornici de a avea parte de experiențe gastronomice deosebite, recomandarea este să încercați un tur al restaurantelor în orașul Constanța. Comunitățile popoarelor pentru care Dobrogea a devenit casă își păstrează cu sfințenie tradițiile și vor să transmită mai departe cultura lor.

În oraș veți găsi diverse restaurante care vă vor oferi bucate din diverse gastronomii. Prețul mediu pentru un prânz ajunge la 80 lei de persoană.

Dacă veți opta și pentru o cazare, în care dăinuie istoria, iar elementele restaurate și păstrate au câte o poveste ascunsă, veți scoate din buzunar între 80 și 150 euro pe noapte, în funcție de perioada aleasă.

Constanța este orașul care vă va uimi prin diversitate culturală, iar cei care au răbdare să-i afle misterelor vor rămâne plăcut surprinși.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult