Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Colțul din România ce seamănă cu Provence. Turiștii au luat cu asalt un deal plin cu lavandă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lavanda cultivată în faimoasa regiune Provence din Franța poate fi admirată zilele acestea la Delureni, județul Bistrița-Năsăud.

Este vorba despre primul Festival de Biolavandă din județ, unde oamenii pot afla despre beneficiile acestei plante. Sute de oameni au urcat zilele acestea pe dealul din satul Delureni, comună Urmeniș, pentru a admira cele 5 hectare de lavandă.

Există și o distilerie care produce ulei de lavandă, ce este exportat apoi în Franța. În perioada de înflorire, vizitatorii se pot bucură de peisaj, dar și de produse făcute din plantă aromată. „Foarte fain, foarte frumos. Am făcut poze, este unică deocamdată, dacă nu am mai fost într-un lan de genul asta”, a spus un turist.

„Am văzut filmulețe și suntem mari consumatori de lavandă, în general pe uleiuri. Este ceva frumos și sunt încântată de culoarea mov”, a declarat o femeie.

Mulți au intrat pentru prima dată într-un lan de lavandă.

Citește și
lavanda
Subvenții pentru cei care cultivă lavandă, cimbru sau mentă. Suma oferită de autorități

„Mă impresionează mirosul, e super frumos. E prima dată în zona, prima dată în lavandă”, a precizat cineva.

„Nu am mai fost în vizită la lavandă și e foarte interesant și frumos, priveliștea. Să vedem locurile unde am copilărit”, a completat altcineva.

Privelistea și mirosul îmbietor al lanului de lavandă nu pot fi luate acasă. Dar vizitatorii au putut cumpăra uleiuri, buchete pentru aranjamente sau săpunuri, toate făcute de producătorii locali.

Lidia Tiron - producător local: „Avem aranjamente, săculeți, pernițe umplute cu vatelină antialergice, floare de lavandă”.

Organizatorii au fost surprinși de numărul mare de oameni care au ales să își petreacă câteva ore printre florile de lavandă.

Cristian Palco, organizator festival: „Toate culturile nostre sunt certificate, distileria este certificată ecologic, deci și produsul, apa și uleiul sunt certificate ecologic. Pe oră ce trece tot mai lume urcă spre lanul de lavandă și asta ne bucură".

Fiecare vizitator trebuie să achite prețul de 15 în lei, care include însă și o sticluța cu... ulei de lavandă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult