Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele 20 de state europene care interzic accesul românilor sau impun restricții la intrare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai multe țări impun restricții sau interzic complet accesul românilor pe teritoriul lor, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus din România.

În acest moment, 20 de țări - cele mai multe dintre ele din Uniunea Europeană - restricționează accesul persoanelor care vin din România. MAE oferă informații despre restricțiile și regulile impuse de statele europene, pe perioada pandemiei.

Lista poate fi consultată AICI.

Austria - Începând cu data de 9 iulie, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria pot intra în țară doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile.

În absența acestui certificat, se impune autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria. De asemenea, există posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria iar în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Citește și
teste covid
Ungaria a revizuit regulile de călătorie. De ce avem nevoie ca să putem intra în țara vecină

Bosnia și Herțegovina - Cetățenilor străini (mai puțin celor din statele învecinate – Croația, Muntenegru, Serbia) le este interzisă intrarea în Bosnia și Herțegovina, cu următoarele excepții. Cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina în scopul revenirii în România/în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze pe teritoriul acestui stat. Tranzitul în scop turistic nu este permis, cu excepția coridorului Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

Cipru- Românii trebuie să prezinte, la intrarea în Cipru, dovada efectuării unui test COVID-19, datat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei. Pasagerilor care nu dețin rezultatele testului le va fi refuzată îmbarcarea, cu excepția celor care prezintă dovada că nu există capacități de testare în țara de proveniență. Aceștia vor fi testați la sosire și obligați să se autoizoleze până la primirea rezultatelor testului. Costurile testării și ale zilelor de izolare vor fi acoperite personal.

Danemarca - Începând cu 27 iunie 2020, Danemarca permite intrarea pe teritoriul său și turiștilor rezidenți în statele membre ale Uniunii Europene, statele din spațiul Schengen și Marea Britanie, dacă statul din care vin se regăsește pe lista deschisă stabilită de Autoritatea Daneză de Sănătate și dacă dovedesc că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare din Danemarca (care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată).

Această listă este actualizată săptămânal, în fiecare zi de joi. În prezent, România se regăsește pe lista deschisă.

Estonia - Cetățenii români care intră în Estonia sunt obligați la măsura autoizolării timp de 14 zile, deoarece România are incidența de infectare cu noul coronavirus, în ultimele două săptămâni, este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori

Finlanda - Românii pot merge în această țară doar dacă au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ din Finlanda.

Grecia - Toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră în scop turistic sunt obligati să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

De asemenea, cetățenii români care merg în Grecia au obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei și nici posibilitatea testării aleatorii la intarea pe teritoriul Republicii Elene.

În plus, rămâne valabilă obligația de completare a formularului de localizare, iar pentru cei care sosesc în Grecia pe calea aerului pot fi în continuare testați aleatoriu în aeroport, urmând să stea în izolare 24 de ore până la aflarea rezultatului.

Irlanda - După intrarea în Irlanda, toți cetățenii vor trebui să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile, iar toți cetățenii care sosesc în țară trebuie să completeze un formular de localizare. Acest formular este folosit de autoritățile irlandeze pentru monitorizarea respectării faptului că cetățenii se vor izola la adresa indicată.

Islanda - Călătorii care doresc să evite carantina de 14 zile și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale vor putea opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. Fiecare testare costă 11.000 ISK (aprox. 70 EUR), dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei și 9.000 ISK (aprox. 57 EUR), dacă este solicitată și achitată online, în avans (cu cel puțin 24h înainte de efectuarea călătoriei).

Pasagerii care sosesc în afara programului de lucru, cu un zbor necomercial, pot solicita să fie testați pe loc contra sumei de 30.000 ISK (aprox. 191 EUR). Copiii născuți începând cu anul 2005 sunt exceptați de la obligativitatea testării sau a plasării în carantină.

Letonia - Românii au obligația de a se auto-izola o perioadă de 14 zile dupa sosirea în Letonia, deoarece țara noastră înregistrează o incidență a cazurilor de COVID-19 de peste 15 la 100.000 de locuitori. Sunt exceptate de la această regulă persoanele, indiferent de cetățenie sau rezidență, care în ultimele 14 zile nu au părăsit teritoriul statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia).

Lituania - Se permite intrarea în Lituania, cu recomandarea autoizolării de 14 zile de la intrarea în țară, pentru cetățenii sau rezidenții permanenți ai României.

Malta - Interzice complet accesul românilor pe teritoriul său.

Muntenegru - Începând cu 6 iulie, toate persoanele care sosesc în Muntenegru din Serbia vor fi plasate în carantină instituționalizată; această prevedere nu se aplică în cazul tranzitului prin Serbia, cu condiția ca acest tranzit să se facă în cursul aceleiași zile de la data intrării.

Cetățenii români sunt sfătuiți de MAE ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

Norvegia - Persoanele care se deplasează din România în Regatul Norvegiei vor fi plasate în autoizolare pentru o perioadă de 10 zile de la momentul intrării pe teritoriul țării. Lista țărilor și regiunilor care vor fi considerate ca sigure este actualizată de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică la fiecare 14 zile.

Marea Britanie - Cetățenii români care călătoresc în Anglia dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista excepțiilor, valabilă din 10 iulie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Olanda - Începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le este recomandată ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos. Pasagerii care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie.

Republica Moldova - Se interzice până la data de 15 iulie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu câteva excepții.

Slovacia - Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare şi să efectueze un test RT-PCR pentru COVID-19, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

Slovenia - România a fost inclusă în „zona roșie”, ceea ce înseamnă că toți turiștii români vor fi obligați să stea 14 zile în carantină înainte de a se plimba liber pe teritoriul țării. Românii au dreptul de a tranzita Slovenia, pot opri pentru mâncare, benzină, precum și pentru a se odihni pentru maxim 12 ore. Românii nu vor avea dreptul să înnopteze pe teritoriul țării.

Ungaria - La intrarea în Ungaria, românii vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în țară. În situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care prezintă două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuate în ultimele cinci zile, la interval de mai puțin de 48 de ore.

De asemenea, este permis accesul cetățenilor care tranzitează Ungaria în cel mult 24 de ore.

Ar mai fi de spus că aproape toate țările europene solicită completarea înainte de trecerea frontierei a unui formular de localizare și la fiecare graniță ați putea fi supuși unei examinări medicale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult