Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce să vizitezi în Scoția în vacanță. Cele mai frumoase locuri de văzut de la Edinburgh la Highlands și castele medievale

Există peisaje extrem de diverse în această mică țară. De la dealuri ușor ondulate, la orașe puternic industrializate, la munți impresionanți și insule sălbatice și îndepărtate.

Scoția este secțiunea nordică a Regatului Unit. Acoperă o suprafață de puțin peste 48.2803 km2, ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din întreaga masă terestră a Regatului Unit. Populația Scoției reprezintă doar aproximativ 10% din cifra totală a Regatului Unit.

Ce să vizitezi în Scoția

De la castele emblematice, muzee incredibile, grădini frumoase și locuri mai puțin cunoscute, Scoția este minunată. Iată câteva locuri pe care să le vizitezi:

Muzeul Național al Scoției

Muzeul Național al Scoției este un tezaur de artefacte antice și obiecte prețioase. Nu doar una dintre cele mai bune atracții din Scoția, ci și una dintre cele mai populare din Regatul Unit în afara Londrei, oferă un program excelent pe tot parcursul anului de expoziții temporare și evenimente.

Castelul Edinburgh

Castelul Edinburgh este un adevărat simbol al Scoției și domină panorama capitalei de secole. Neobișnuit, este amplasat pe vârful unui vulcan stins. Deține titlul celei mai vizitate atracții plătite din Scoția.

Cimitirul Greyfriars Kirkyard

O atracție faimoasă în Edinburgh pentru copii și adulți deopotrivă, povestea lui Greyfriars Bobby este populară de decenii. Plimbă-te prin cimitir, ia parte la un tur ghidat fascinant și fă poze lângă statuia memorială.

Grădina Zoologică din Edinburgh

Cu peste 1.000 de animale din fiecare colț al globului, o vizită la Grădina Zoologică din Edinburgh este o zi fantastică în familie. La această top atracție din Edinburgh, poți întâlni pinguinii în cadrul celebrului Penguin Parade și să te apropi mai mult ca niciodată de cimpanzei pe traseul Budongo.

Galeria Națională Scoțiană

Galeria Națională Scoțiană găzduiește colecția națională de artă fină a Scoției de la Renascentismul timpuriu până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pereții acestei atracții de top sunt împodobiți cu capodopere, de la Raphael, Velázquez și Vermeer la Monet, Cézanne și Van Gogh, precum și lucrări ale artiștilor scoțieni.

Muzeul Riverside

Muzeul spectaculos Riverside se află pe malul râului Clyde și adăpostește Muzeul Transporturilor din Glasgow. Este plin de obiecte și vehicule fascinante care povestesc istoria trecutului și prezentului Scoției. Este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Scoția și un must-see când te afli în Glasgow.

Castelul Stirling

Nu doar una dintre cele mai frumoase și mai bine păstrate clădiri renascentiste din întregul Regat Unit, ci și reședința preferată a multor regi și regine ale Scoției.

Catedrala St Giles

Situată la jumătatea Royal Mile-ului istoric, acoperișul înramat în formă de coroană al Catedralei St Giles este una dintre cele mai recunoscute caracteristici ale orizontului Edinburgh-ului și una dintre cele mai bune atracții turistice din Edinburgh.

Monumentul Glenfinnan

O atracție turistică emblematică în mijlocul peisajelor uluitoare ale Scoției, Monumentul Glenfinnan privește Loch Shiel și este susținut de faimosul Viaduct Glenfinnan. Află mai multe despre această perioadă tumultoasă din trecutul Scoției și despre scoțianul îmbrăcat în kilt care stă în vârful monumentului.

Grădina Botanică Regală

Fondată în 1670 și considerată una dintre cele mai frumoase grădini din lume, Grădina Botanică Regală din Edinburgh oferă 72 de acri de liniște și liniște și este la doar o aruncătură de băț de agitația centrului orașului.

Castelul Urquhart

Castelul Urquhart a avut parte de momente dramatice. Din fericire, nu vei avea parte de nicio bătălie înfricoșătoare sau sângeroasă în timpul vizitei. Întoarce-te în timp și descoperă istoria din spatele ruinelor faimoase ale castelului lăsate de locuitorii săi, replici istorice și multe altele. Urcă-te în Turnul Grant, de unde vei avea vedere la unul dintre cele mai faimoase lacuri ale Scoției, Loch Ness.

Galeria și Muzeul de Artă Kelvingrove

Vei vrea să te întorci mereu la acest muzeu. Așezat lângă un parc victorian clasic de-a lungul râului Kelvin în vestul orașului Glasgow, Galeria și Muzeul de Artă Kelvingrove adăpostește nu mai puțin de 8.000 de obiecte în peste 22 de galerii frumoase.

Camera Obscură

Camera Obscura este o destinație incredibilă încă din 1853! Cu iluzii optice, labirint cu oglinzi, o cameră care pare să se micșoreze, precum și o terasă pe acoperiș și multe altele, este o atracție distractivă la care întreaga familie poate participa.

Scoția este minunată și vei avea ce vedea în fiecare colțișor. Plimbă-te pe străduțe și admiră arhitectura, intră în pub-uri, vizitează muzee și dacă ai timp la dispoziție, bucură-te de natura din Scoția, pe care o poți admira cel mai bine călătorind cu mașina.

Scurtă istorie a Scoției

Istoria înregistrată a Scoției începe în secolul I d.Hr. când romanii au invadat Britania. Romanii au adăugat sudul Britaniei la imperiul lor sub numele de provincia Britannia.

Cu toate acestea, nu au reușit să supună triburile puternice din nord. Pentru a împiedica aceste triburi să invadeze Britannia, împăratul Hadrian a construit un zid masiv pe întregul insula, de la un capăt la celălalt.

Romanii numeau țara de nord de zid Caledonia și numeau oamenii picți - din latinul pictus, însemnând "pictați" - pentru că își pictau corpurile. Părți ale Zidului lui Hadrian încă se ridică la granița scoțiană.

În secolul al V-lea, imigranți celtici din Irlanda, numiți scoti, s-au așezat la nord de râul Clyde.

Scoții erau deja creștini când au părăsit Irlanda. În secolul următor, Sfântul Columba l-a convertit la creștinism pe regele Picților. În secolul al IX-lea, Kenneth MacAlpine, regele scoților, a adăugat regatul Pict la al său. În jurul secolului al X-lea, țara a început să fie cunoscută sub numele de Scoția.

După ce normanzii au cucerit Anglia în 1066, mulți anglo-saxoni din Anglia s-au așezat în Ținuturile de Jos ale Scoției. Aici, scoțienii au adoptat treptat modul de viață englez. S-a stabilit feudalismul, iar șefii clanurilor au devenit nobili. Orașele au crescut, comerțul a crescut, iar Scoția a prosperat.

În 1290, Margaret, moștenitoarea tronului, a murit. Treisprezece pretendenți au contestat Coroana. Eduard I al Angliei a pretins dreptul de a o acorda și l-a făcut pe John de Baliol rege.

Când Eduard i-a cerut ajutor lui de Baliol împotriva francezilor, acesta a încheiat o alianță cu Franța în schimb. Timp de 260 de ani, Scoția s-a ținut de această așa-numită "veche alianță" cu dușmanul Angliei.

Eduard a trecut granița în 1296, l-a luat prizonier pe John de Baliol și s-a proclamat rege al Scoției. Pentru a simboliza uniunea, el a luat vechea piatră de la Scone, pe care regii scoțieni erau încoronați de mult timp, și a plasat-o în Westminster Abbey, sub scaunul de încoronare.

Scoțienii s-au ridicat din nou. Conduși de William Wallace, i-au învins pe englezi la Stirling Bridge în 1297 și i-au urmărit peste graniță.

Anul următor, Eduard s-a întors și a provocat o înfrângere catastrofală scoțienilor la Falkirk. Wallace a fost capturat ulterior și executat, iar englezii au pus capul său pe podul Londrei.

Spirituul scoțian era încă neînfrânt, și scoțienii au găsit curând un alt mare campion în Robert the Bruce. Ultima mare bătălie în războiul pentru independență a avut loc în 1314 la Bannockburn, lângă Castelul Stirling.

Aici, Bruce a provocat o înfrângere catastrofală forțelor engleze superioare conduse de Eduard al II-lea. În 1328, Eduard al III-lea a recunoscut formal independența Scoției.

În Evul Mediu târziu, Scoția a suferit din cauza regilor slabi și a nobililor puternici. Timp de două secole a existat o luptă constantă între Coroană și baroni.

Confruntările de la granița cu Anglia au continuat. James al IV-lea al Scoției s-a căsătorit cu Margaret, fiica lui Henry al VII-lea al Angliei, în 1503.

Când Henry al VIII-lea a intrat în război cu Franța în 1512, James al IV-lea a invadat Anglia. El a căzut, "găurit de săgeți", la Flodden Field în ultima mare bătălie de la graniță (1513).

James al V-lea a murit cu inima frântă după ce armata sa fusese decimată la Solway Moss (1542). Tronul a trecut la fiica sa în vârstă, Mary Stuart.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult