Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este ecoturismul și ce opțiuni avem în România. Alternative de vacanță pline de aventură și educație pentru familii

Ecoturismul în România reprezintă o modalitate de a călători în destinații naturale, cu arii protejate dar și cu tradiții și oameni frumoși.   

Ecoturism înseamnă a te conecta la destinație, a-i înțelege și simți vibrația. Este o formă unică de a combina descoperirea naturii cu aventura și educația, oferind vacanțe captivante, dar și folositoare pentru dezvoltarea personală.

Acest tip de turism pune accentul pe respectul pentru mediu și pe învățarea activă, implicând atât adulții, cât și pe cei mici în activități de explorare și descoperire. România, cu atracțiile sale diverse, devine astfel o destinație ideală pentru familii cu copii prin intermediul ecoturismului, oferind experiențe memorabile. Iată o serie de recomandări de locuri în care poți face ecoturism, potrivit Destinația Anului: Pădurea Craiului, Țara Hațegului, sau Țara Dornelor.

Edu-venture în Pădurea Craiului

Un exemplu de inițiativă de succes în domeniul ecoturismului este conceptul edu-venture, dezvoltat inițial în Munții Pădurea Craiului, din județul Bihor. Prin acest concept se oferă o experiență educativă și activă pentru toate vârstele, dar în special pentru familii cu copii, combinând activitățile de mișcare cu descoperirea naturii.

Citește și
salinc prahova
Stațiunea din România cunoscută pentru salina de aici, dar despre care puțini români știu ce alte comori curative are

Zona este renumită pentru rețeaua sa vastă și diversă de peșteri, unde vizitatorii pot explora galerii misterioase și formațiuni carstice inedite. Pe lângă speoturism, Pădurea Craiului este faimoasă pentru diversele opțiuni de a te bucura de înălțimea pereților verticali, dar în siguranță, pe rutele de via ferrata sau plimbări pe trasee tematice care transformă excursiile în experiențe de învățare. Activitățile sunt ghidate de specialiști și sunt concepute pentru a fi accesibile și sigure pentru toate tipurile de clienți și în special pentru familii cu copii. Tot aici mai există și alte activități de aventură cu infrastructură și ghizi specializați: trasee de bicicletă, rafting pe Crișul Repede, inițiere în călărie sau chiar ateliere de olărit.

Povestea Pământului în Țara Hațegului

Casa Vulcanilor, situată în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, permite vizitatorilor să devină exploratori geologi și paleontologi. Aici, copiii împreună cu părinții învață despre vulcanii preistorici și participă la activități de explorare folosind unelte de cercetător, descoperă fosile în Lada Micului Paleontolog, experimentează o erupție vulcanică, fac activități senzoriale și de imaginație, merg pe un taseu prin pădure și ajung pe un con vulcanic unde colectează eșantioane de roci vulcanice. Totodată, pot merge pe urmele celor mai mici dinozauri care a existat vreodată pe Pământ.

Activ și natural în Țara Dornelor

Țara Dornelor este o destinație ideală pentru familii active în natură. Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani oferă o viziune geologică asupra formării întregii zone, iar poteca tematică Tinovul Mare Poiana Stampei ne dezvălui lumea inedită a mediului natural al unui tinov. Natural înseamnă și calitatea excepțională a laptelui, șvaițerului sau smântânii, ce provin de la văcuțele ce pasc fânețele cu o diversitate floristică ieșită din comun. Activ înseamnă un îndemn pentru a vizita zona la pas, la pedale sau pagaie. Easy-Rafting-ul pe râul Bistrița, disponibil din mai până în octombrie, este o activitate palpitantă potrivită pentru toate vârstele, aducând un plus de adrenalină și bucurie în familie. Pe cal sau pe bicicletă sunt opțiuni de vacanță ce pot fi încercate spre destinderea și bucuria întregii familii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult