Câți turiști străini au fost în România în 2022 și câți bani au cheltuit
Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în perioada ianuarie-septembrie 2022, a fost de 1.167.400, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 3,157 miliarde lei.
Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în perioada menţionată, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor.
În primele nouă luni ale anului, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea principală au reprezentat-o cheltuielile pentru cazare (49,5%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (88,3% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
Majoritatea străinilor au venit în România în vacanțeCheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,7%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,2%.
Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 50,9% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 27,3% pentru cadouri şi suveniruri.
Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 63,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 30%.
Al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (48,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (61% din totalul călătoriilor în scop particular).
Cheltuielile turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în scop particular au reprezentat 44,7% din totalul de cheltuieli, iar cea mai mare pondere a revenit cheltuielilor pentru cazare (45,3%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (79,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
În ceea ce priveşte cheltuielile turiştilor nerezidenţi pentru cumpărături, acestea au reprezentat 16%, iar cele în restaurante şi baruri 15,2% din totalul cheltuielilor în scop particular. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 38,6% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 32,8% pentru cadouri şi suveniruri.
Mai mult de jumătate din cheltuieli, pentru distracțieCheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 55,4% din totalul cheltuielilor pentru recreere, iar cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54% din totalul cheltuielilor pentru transport.
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în perioada ianuarie-septembrie 2022, 44,4% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 34,4% şi-au organizat singuri sejurul, 14,3% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 6,9% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.
Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 74,7% din numărul total de turişti, în timp ce 16,5% au utilizat autoturisme proprii, 5,3% autocare şi autobuze, iar 3,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).
Pe de altă parte, numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în primele nouă luni ale acestui an a fost de 57.000, cheltuielile acestora în România fiind de 46,8 milioane de lei.
Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată se evidenţiază cheltuielile pentru cazare (33,8%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (31,2%), cheltuielile pentru transport (16,6%) şi cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (12,7%).
Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată, 80,1% au călătorit în scop particular, iar 19,9% în scop profesional. Din călătoriile în scop particular, o pondere mai importantă au avut-o călătoriile pentru vacanţe (82,9%), iar din cele în scop profesional şi de afaceri, călătoriile pentru afaceri (88,1%).
Turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (77,8% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (51,5%), avionul (19,7%), autocarul şi autobuzul (3,8%) şi alte mijloace de transport (25%).