Câţi bani se câştigă din izvoarele cu apă sărată. "Au venit în cârje şi au plecat fără"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe lângă oazele de linişte şi relaxare, amenajate la poalele munţilor, unii antreprenori vizionari au demarat şi afaceri cu fonduri europene. Astfel din apa sărată de izvor au preparat produse naturiste, pe care acum le vând în marile lanţuri de magazine. Alţii, îmbuteliază apele cu proprietăţi tămăduitoare.
În localitatea Ocna Șugatag, din judeţul Maramureş, mai bine de jumătate dintre localnicii care au pensiuni au intuit câştigul afacerii.
Zona a fost, în trecut, un important loc de extragere a sarii, iar după încetarea exploatării, apele au provocat prăbuşirea minei. Astfel au apărut bazinele pentru care localitatea este atât de renumită.
Turistă: "Balile cu sare sunt foarte sănătoase şi benefice, mai ales pentru noi cei care avem reumatism."
Femeie: "Avem locuri în ţara asta foarte frumoase. Profităm şi de tichetele de vacanţă şi marea e departe."
Turist: "Am auzit de mult de ocne, care sunt foarte bune pentru trupul nostru, apa sărată e foarte bună"
Anuța Hoţea, proprietar complex: "Ne-am întors în ţară în 2009 şi, după ce am studiat zona. Am văzut-o ca pe o oportunitate pentru viitor, avem mai multe bazine acum şi restaurant, câteva căsuţe. Costă 180 de lei pentru 2 persoane, cu mic dejun, cazare şi tratament cu apă sărată."
Un investitor a pus pe picioare, cu fonduri europene, o mică fabrica, cu o cifră de afaceri de 123.000 de euro. Aici se pregătesc leacuri naturiste cu apă sărată.
Gheorghe Țibuleac, farmacist: "M-am gândit ca pacienţii turişti care trec prin staţiune să continue tratamentul început cu apa salină care este darul lui Dumnezeu pentru noi. M-au motivat pacienţii care au venit în cârje aici şi au plecat fără ele."
Mihai Ivaszuk, primar Ocna Șugatag: "Au venit nişte cetăţeni din Germania care au luat 10 litri de apă şi după analize au ajuns la concluzii deosebite, calităţile echivalează cu sarea din Hymalaia. O să încercăm să dăm o față acestei staţiuni, să atragem cât mai multă lume, chit că suntem plini."
La numai 34 de kilometri de Alba Iulia, la Drasov, a apărut un complex unde anual vin mii de turişti la tratament.
Daniel Rușu, primar: De acum încă câteva sute de ani, când grofii locuiau aceste meleaguri, existau nişte băltoace sărate. Reporter: Ce au făcut investitorii? Primar: Au făcut nişte foraje, s-au interesat şi au făcut acest ştrand."
Şi în Prahova, la Poiana Campina, datorită potenţialului apelor sărate, localitatea s-a poziţionat pe harta turismului de sănătate.
Băile sărate nu tratează doar afecţiunile reumatice. Au efect benefic pentru aparatul cardiovascular şi ajuta şi la întărirea sistemului nervos, spun medicii.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!