Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Castelul Kendy-Kemény, bijuteria renascentistă din inima Transilvaniei. Comoara ascunsă a României ce merită vizitată

Castelul Kendy-Kemény se află în localitatea Brâncovenești, județul Mureș. Prima atestare a ansamblului datează din secolul al XIII-lea.

Castelul Kendy-Kemény este un edificiu istoric situat în comuna Luncani, județul Mureș, în centrul României. Construit în stil renascentist, castelul datează din secolul al XVI-lea și a fost reședința familiei nobiliare Kemény, una dintre cele mai importante familii din Transilvania.

Castelul este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură nobiliară din această regiune și printre cele mai spectaculoase obiective turistice din Mureș.

Castelul Kendy-Kemény - istoric

Castelul Kendy-Kemény are o istorie tumultuoasă și plină de evenimente remarcabile.

În prezent, acesta este considerat unul dintre cele mai impresionante castele din România, datorită arhitecturii sale remarcabile și istoriei bogate.

Înainte ca acesta să fie ridicat, o fortificație romană în Brâncovenești servea ca punct strategic de apărare pe o terasă înaltă deasupra râului Mureș. Acest castru roman, însoțit de o așezare locală, asigura protecția și comunicațiile între frontiera romană și restul teritoriului.

În secolul al XIII-lea, din ruinele acestei fortificații romane, a fost construită o cetate cu șanțuri, la inițiativa regală. Prima menționare scrisă a cetății datează din 1228, însă această cetate a căzut sub asaltul mongol din 1242.

La începutul secolului al XX-lea, contelui János Kemény i-a aparținut inițiativa de a transforma castelul într-un centru cultural. În 1926, a organizat o reuniune literară în castelul său, la care au participat 28 de scriitori maghiari remarcabili din România, fondând asociația culturală Helikon. Aici, printre alții, au fost prezenți și nume importante precum Áprily Lajos, Tamási Áron, sau Albert Wass.

În ceea ce privește arhitectura castelului, acesta este construit pe un plan pătrat, cu o curte interioară și turnuri de diverse dimensiuni.

Elementele renascentiste au fost adăugate în timpul lucrărilor de renovare din 1537 și 1555. O restaurare majoră în 1816, inițiată de groful Miklós Kemény, a adus modificări semnificative, inclusiv construirea unor noi structuri, cum ar fi bastionul mare.

Castelul actual a fost construit la începutul secolului al XV-lea de familia nobilului Losonczi și a trecut prin numeroase schimbări de proprietari în următorii 150 de ani.

În 1527, s-au efectuat lucrări majore la castel. În 1610, domeniul a intrat în posesia lui Bethlen Gábor, voievodul Ardealului, și apoi a lui Gheorghe Rakoczi I, conform turismreghin.ro.

În 1648, Gheorghe Rakoczi II, devenit principe al Transilvaniei, a donat domeniul, alcătuit din cinci sate, lui Kemény János.

Familia Kemény a deținut domeniul în următoarele trei secole. Timp de 20 de ani, a fost centrul întâlnirilor literare ale scriitorilor din Ardeal.

În spatele castelului se găsesc mormintele unor membri ai familiei și o masă de piatră care adăpostea întâlnirile celor de la Revista Erdélyi Helikon între cele două războaie, promovând ideea unei literaturi ardelenesti cu origini culturale diverse.

Castelul Kendy-Kemény - program de vizitare și tarife

Castelul Kendy-Kemeny se află la o distanță de 42 km de Târgu Mureș și la 11 km de Reghin, în direcția Deda, Castelul Kendy-Kemény.

Acest castel, aflat pe valea Mureșului superior, reprezintă acum un exemplu fidel al arhitecturii baroce târzii, reflectând schimbările survenite după anul 1818.

În perioada interbelică, castelul găzduia prestigioasa asociație culturală "Helikon", care aduna cele mai proeminente personalități ale literaturii maghiare ale timpului.

Program de vizitare:

Marți - Vineri: 10.00 – 17.00

Sâmbătă - Duminică: 9.00 – 18.00

Luni: Închis

Tarife:

Bilet de intrare: 30 de lei

Biletul permite vizitarea atât a castelului, cât și a parcului său. Tururile sunt ghidate și necesită programare prealabilă.

Pentru programări și alte informații, apelați numărul de telefon +4 0741 225 141.

Ce altceva să vizitezi în zonă

Pe lângă vestitul castel, în Brâncovenești poți vizita și Biserica Calvinistă, care datează din secolul al XVII-lea, muzeul local și vechiul moară.

La aproximativ 30 km de Brâncovenești, există un vârf frumos de munte în Masivul Călimani numit Tronul Domnului, care oferă o priveliște splendidă.

Mai mult, în regiune există mai multe izvoare de apă minerală demne de vizitat.

Orașul istoric Reghin se află la doar 11 km de Brâncovenești și este o destinație obligatorie pentru turiști. Poți vizita și Castelul Teleki din Gornești (la aproximativ 25 km) și Castelul Urmánczy din Toplița (la aproximativ 60 km).

Situl arheologic Brâncovenești este și el un alt obiectiv turistic pe care merită să îl vizitezi. Cercetările arheologice vizează descoperirea fragmentelor de istorie ce au modelat această regiune în ultimii 2.000 de ani.

La Brâncovenești, situl arheologic include un castru roman și o așezare civilă, iar noile excavări au scos la lumină ruinele altor locuințe, monede de argint, vase și o platformă realizată din piatră de râu, presupusă a fi făcut parte dintr-un drum construit de romani.

Situl arheologic de la Brâncovenești nu este amenajat pentru vizitarea de către turiști, ci se află încă în stadiul de cercetare.

Dacă ajungi în Mureș, nu rata orașul Târgu Mureș, plin de monumente istorice, instituții culturale sau parcuri. Urcă pe Platoul Cornești de unde vei avea o priveliște frumoasă asupra orașului. Plimbă-te prin Piața Trandafirilor, admiră clădirea Primăriei, Palatul Culturii sau Turnul Franciscanilor, Cetatea Medievală, Scara Rakoczi sau Sinagoga Status Quo Ante.

Dacă ajungi în Târgu Mureș, nu rata grădina Zoologică, care adăpostește aproximativ 500 de animale din diferite specii: de la păsări, reptile, mamifere, etc.

Sighișoara este un alt oraș superb pe care îl poți vizita în Mureș. Dacă ajungi aici nu rata Piața Cetății, Biserica Mănăstirii atestată în anul 1298, Turnul cu Ceas de 64 de metri, Casa Breslelor, Turnul Fierarilor sau Primăria. Nu rata nici catedrala romano-catolică Sfântul Iosif sau mănăstirile superbe din zonă.

Reghin este un alt oraș care abundă în obiective turistice. De la Biserica de lemn, Biserica reformată, Biserica romano-catolică, Biserica romano-catolică Apalina, până la Biserica Săsească, Biserica și Cimitirul Sfânta Treime.

Nu rata nici Castelul de la Lăpușna, situat la o altitudine de 815 meci în comuna Ibănești, sat Lpușna. Acesta se afla la o distanță de 45 de kilometri de Reghin.

Castelul Rakoczi-Bornemisza este un alt obiectiv turistic interesant. Se află la 13 km de Reghin, în centrul localității Gurghiu, la poalele Dealului Cetății. Originile castelului se trag în timpul domniei Prințului Gheorghe Rákóczi I (1593-1648), care a vrut să construiască o reședință mai accesibilă pentru partidele de vânătoare la care adesea participa în Munții Gurghiului.

În 1717, castelul a fost concesionat pe o perioadă de 99 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult