Castele vechi de secole, dechise pentru turiști. Preţul unui sejur e aristocratic
Your browser doesn't support HTML5 video.
Turiștii care vor să vadă cum trăiau nobilii pe vremuri au la dispoziție întregul domeniu pentru plimbare, iar seara, după cină, îi așteaptă o degustare de vin în crama castelului. Prețurile pleacă de la 220 de lei pe noapte și pot ajunge la 2.500 de lei, pentru o vacanță cu parfum aristocratic.
La 60 de km de Alba Iulia, pe Valea Târnavei, se înalță castelul Bethlen-Haller. Ridicat de un cancelar al Transilvaniei acum aproape cinci sute de ani, a fost donat, pierdut la cărți, moștenit și naționalizat. Acum a fost renovat de un om de afaceri, care deține podgorii în zonă.
Turiștii se pot caza la castel. Camerele largi se află în cele patru turnuri. De la geam, castelanii de ocazie pot cuprinde cu privirea întregul domeniu.
Bogdana Corcoz, PR manager: „Un weekend la castel include cazare, degustări, tur prin cramă și vie, tir cu arcul și chiar echitație în manej. Ajung la prețul de 2.500 de lei."
Turistă: „Arată ca în pozele din reviste cu castele din Franța. Mă gândeam așa că aș putea fi o domniță.”
Turist: „Aici, pe colinele din Transilvania, se văd dealurile și efectiv ești într-o altă lume."
La poalele munților Trăscău, un alt castel, vechi de șapte secole, așteaptă oaspeți. Rezervările se fac cu câteva luni înainte.
Camelia Goarnă, responsabil castel: „Turiști sunt din țară și din străinătate, din Franța, din Spania, Italia, Austria, Belgia, Olanda. Sunt cereri de cazare, deja sunt și pentru Revelion."
Localnic: „Zona este superbă, view-ul este demențial."
La Ogra, județul Mureș, găsim primul castel din Transilvania transformat în hotel. A fost ridicat în secolul al 17-lea, în stil baroc.
Foris Kinga, proprietar: „Mobilierul, amenajarea sălilor sunt tot pe acel stil. Este o călătorie în timp."
La subsolul castelului se află o cramă în care încap 100 de persoane. Locul este ideal pentru degustarea vinurilor zonei.