Cârnatul uriaş din Capitală. Motivul pentru care a fost adus în parc
Your browser doesn't support HTML5 video.
A fost momentul- cheie al unui festival haiducesc, în care cumpărătorii au avut de ales între zeci de feluri de carne la jar, la ceaun și pe plită.
Un vițel de 200 de kilograme, pus la proțap, a hrănit peste o mie de oameni. Iar către cei aflați la dietă, s-au rostogolit roți de caș și brânză de burduf, pe care abia le putea ține în brațe un voinic.
Comerciant: „Facem un cârnăcior de 100 de metri cel puțin. Cărniță de purceluș, cimbru, usturoi. Am uitat să specific: e tocat la topor, la satâr”.
Suntem în fața unui eveniment pe care boierii ieșiți la plimbare în parcul Național îl surprind frematand de poftă.
Participant: „E spectaculos pentru că sunt foarte lungi”.
Dintr-un metru de cârnați ar ieși cinci porții zdravene, așadar preparatul gigantic ar hrăni cam 500 de haiduci. Dacă ești la dietă, ar trebui să ocolești cărțile de bucate haiducești.
Cu două excepții: un berbecuț la proțap, care în șase ore de "dans" a pierdut o mare parte din grăsime. Pentru cine vrea carne macră, un vițel de 200 de kilograme. A stat 12 ore la foc și a împrumutat gustul cartofilor și prazului din tava de dedesubt.
Festivalul haiducilor e un spectacol copleșitor de pastramă, ceafă, cotlete, ciolane și afumături.
Participant: „Luăm salam vânătoresc de cerb și cârnați de cerb, ne plac foarte mult”.
Participant: „Nu mănânc, că am o vârstă. Dar arată foarte bine. Dacă ei colesterolul mare, e în funcție de vârstă”.
Haiducii cu armă la cingătoare combat în fața grătarului, apoi se retrag vitejește la un pahar cu vin fiert.
Vorbesc delicat și ar ciuguli mai degrabă un bulz, decât o halcă de carne. Comerciant: „Păstrămioară e 10 lei suta de grame. Se include și mămăliguță. Avem și ceva pulpițe de pui lângă. Pentru soțiile de haiduci, pentru fetele de haiduci...”
De fapt, fetele de haiduci sunt o forță. S-au prezentat la târg cu roți uriașe de caș dospit.