Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bisericile fortificate din Transilvania, închiriate pentru a fi salvate. Sunt în stare critică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bisericile fortificate ale Transilvaniei, care atrag în fiecare an sute de mii de turişti, au nevoie urgentă de ajutor. Trei sferturi dintre acestea stau să se năruie, iar altele s-au prăbuşit de-a dreptul.

După exodul saşilor n-a mai avut cine să îngrijească aceste monumente unice, cu orgi, altare şi obiecte de cult de valoare inestimabilă. În încercarea de a le salva de la pieire, proprietarul - Biserica Evanghelică - a început să le închirieze unor organizaţii care se obligă să le repare şi să le introducă în circuitul turistic.

Construită acum şapte secole, biserica fortificată din Rotbav, judeţul Braşov, a rezistat până acum trei ani, când turnul cu clopote, ceas şi orgă s-a surpat.

În stare critică sunt alte 150 de lăcaşuri de cult din Transilvania.  Construcţii robuste, cu rol liturgic, dar şi de apărare, au ajuns în paragină după ce satele în care se află s-au golit de saşi.  Rămasă fără niciun enoriaş, biserica din satul Apoș, Sibiu, stă să cadă.

"Acum e într-o stare foarte gravă, pentru că vrând nevrând, spunem şi treaba asta, s-au mai băgat copiii, au rupt, au devastat”, spune un localnic.

Potenţialul turistic al acestor monumente este uriaş, aşa că proprietarul lor, Biserica Evanghelică, încearcă să găsească parteneri cu ajutorul cărora să le salveze de la pieire. Soţii Pop au luat în chirie biserica din satul Pelișor. Plătesc lunar o sumă modică dar, prin contract, s-au obligat să o repare şi să o deschidă pentru vizitatori.

Ligia Pop, chiriașă: "Avem multe de făcut, tavanul este într-o stare groaznică şi trebuie să lucrăm în primul rând la tavan. Mobilerul este în stare originală, foarte bună, nu a fost ars pe foc, aşa cum s-a întâmplat în alte biserici, nu a fost putrezit."

Biserica din Alma Vii era şi ea sortită pieirii, dar Fundaţia ”Mihai Eminescu Trust” şi-a propus să o salveze cu bani de la norvegieni şi islandezi. S-au investit deja 1,7 milioane de euro iar rezultatele se văd. Mii de turişti vin aici anual.

Caroline Fernolend, reprezentant fundație: "S-a refăcut drumul de strajă şi cele 21 de încăperi care s-au restaurat şi s-au umplut cu viaţa. Cu viaţa de la cei din sat, cu produse, cu lucrururile lor... Avem recepţia unde cei din sat pot să-şi vândă produsele făcute de ei: gemuri, lucruri tricotate, ţesute, siropuri, zacuscă." "E foarte important ce avem aici, e parte din cultura celor care au trăit aici, străbunica mea a trăit aici, casa ei e aici, în sat, pentru noi e important şi e şi motivul pentru care am venit aici", spune un turist.

Ștefan Bichler, purtător de cuvânt Biserica Evanghelică:  "Avem în derulare un program cu fonduri europene în 16 biserci, program care afectează biserici nu doar în judeţul Sibiu, dar şi la Braşov, Alba şi Mureş, cu o valoare totală între 15-16 milioane de euro." Din cele 200 de biserici fortificate din Transilvania, doar 55 sunt funcţionale şi pot fi vizitate. Turiştii au la îndemână un paşaport care costă 50 de lei şi care le asigura intrarea în toate aceste monumente.

Anul trecut, aproape un milion de vizitatori au folosit acest paşaport turistic.  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult