Baza de tratament de 3,3 milioane de € de la Băile Olăneşti zace nefolosită. Explicația Primăriei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Orăşelul înconjurat de munţi s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Problema este că bazinul sulfuros făcut de primărie nu poate fi dat în folosinţă, pentru că sonda care trage apa din izvorul termal este a unei firme private. Iar autoritățile nu au bani să o cumpere.
Pe o singură alee din Băile Olăneşti sunt 35 de izvoare cu apă termală. Unul este faimos de decenii întregi, pentru că are o arhitectură deosebită. Pe vremuri, oamenii veneau aici cu căruţele să ia apă.
Turiştii sunt nemulţumiţi pentru că la anumite izvoare apa curge doar pentru cei care îşi cumpără cartele speciale, pe care le pot obţine numai cu recomandare medicală. Regula a fost impusă de firma care a preluat izvoarele de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale.
Letiția Grigorescu, asistent medical: "Ei vin şi beau aşa, fără să consulte medicul şi... Nu periculos, pentru că sunt ape terapeutice. N-ai cum face mai mult rău. Au fost mulţi cărora le-a crescut tensiunea, aproape să facă accidente vasculare, nu merge aşa, orişicum."
În fiecare an, în Băile Olăneşti vin 40.000 de turişti, români şi străini. Primarul mărturiseşte însă că încă sunt lipsuri. Infrastructura lasa de dorit, iar parcurile şi clădirile ar merita o modernizare.
Sorin Vasilache, primarul oraşului Băile Olăneşti: "Avem nevoie de mai multe piscine în aer liber, unde turiştii să vină să se refacă."
În oraş au apărut însă şi investiţii private, care au mare succes în rândul turiştilor. Un centru modern are mai multe bazine de înot, săli de SPA, de masaj şi terase. O zi întreagă de răsfăţ costă 50 de lei, iar 3 ore - 35 de lei. În ultima vreme, vin tot mai mulţi tineri.
Elena Daniela Miclea, recepţioner centru SPA: "Această staţiune era dedicată în mare parte persoanelor în vârstă, iar acum, venind aici, la noi,au descoperit şi o altfel de relaxare."
Primăria a investit şi ea 3,3 milioane de euro din bani europeni, într-o bază de tratament, care, din păcate, zace nefolosită. O firmă privată deţine sonda de foraj, iar reprezentanţii susţin că nu mai au bani să o întreţină şi nu mai furnizează apa sulfuroasă. Oamenii vor să o vândă municipalităţii pentru 3 milioane de euro. Dar edilul spune că nu are un asemenea buget şi s-a oferit să plătească în fiecare an câte 250.000 de lei. Propunerea însă nu a fost acceptată, aşa că bazinul uriaş este închis pentru turişti.
Proprietarul sondei spune că dacă nu se va înţelege cu cei din Primărie, îşi va face singur câteva bazine. Pe de altă parte, autorităţile locale au cerut bani de la Guvern să instaleze o sondă, dar încă nu au primit undă verde.