Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Ambulanța monumentelor" a început renovarea unui zid prăbușit al cetății medievale Sighișoara

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zidul prăbușit al cetății medievale din Sighișoara este renovat de voluntarii "Ambulanței monumentelor", organizaţie susținută de Prințul Charles.

Deși au trecut doi ani de când o porțiune de cinci metri a căzut, lucrările de restaurare nu au putut fi începute.

În doi ani de la incident s-a făcut expertiza și studiul topografic, iar până la restaurarea zidului prăbușit ar mai fi fost nevoie de încă aproape doi ani de așteptare.

Și asta din cauza birocrației și procedurilor grele de obținere a autorizațiilor pentru monumente.

O parte din zidul cetăţii medieval s-a prăbuşit în urmă cu doi ani, iar incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unei locuinţe din apropiere. Din fericire totul s-a petrecut iarna, după lăsarea serii, când zona era mai puţin vizitată de turişti.

După prăbuşire, autorităţile au închis locul, iar porţiunea a rămas nerestaurată. În doi ani primăria abia a reuşit să obţină expertiza specială. "Salvarea" a apărut din partea Ambulanței Monumentelor, care s-a oferit ca în zece zile să construiească zidul prăbuşit. Ovidiu Malancrav, primar Sighişoara: "Lucrurile au decurs încet, dar mă bucur că reuşim să punem acest zid înapoi. Este rezualtul unei lungi colaborări cu Intitutul Naţional al Patrimoniul, Ambulanţa monumentelor, a fost nevoie de o serie de documente. Această lucarare se face în mod gratuit, municipiul Sighişoara pune la dispoziţie celor de la Ambulanţă monumentelor materialele."

Citește și
„Ambulanța pentru monumente”, proiectul din România premiat de Comisia Europeană și lăudat de Prințul Charles
„Ambulanța pentru monumente”, proiectul din România premiat de CE și lăudat de Prințul Charles

Aşa se face ca voluntarii pasionaţi de monumente istorice au pus mâna pe unelte şi au început să reconstruieasca gratis peretele.

Ştefan Vaida, reprezentant Ambulanța Monumentelor: "Suntem fascinaţi că suntem la oraş unde şi condiţiile sunt mai interesante pentru noi şi atmosefra e alta, un pic mai boem, nu intervenim random, aşteptam ca cineva să ne cheme."

Cu materiale simple şi fără tehnologie, exact ca în evul mediu - aşa se lucrează. Fiecare piatră este atent curăţată, iar apoi sunt aşezate atent una peste celalata. În zece zile zidul prăbuşit va fi refăcut, şi va putea fi vizitat iarăşi de turişti.

Lucrările sunt făcute gratis de volutari, iar primăria asigură doar materialele de construcţie. Pentru acest zid consiliul local a alocat 30 de mii de lei. În cazul în care ar fi trebuit să plătească întrega lucrare de restaurare, acesta ar fi costat cel puţin 350 de mii de lei .

Proiectul "Ambulanța pentru monumente" este susținut de Prințul Charles şi a fost lansat în anul 2016, pentru a contribui la salvarea a sute de monumente istorice, printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult