Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Langoșul ar putea ajunge și în restaurantele din Timișoara. Cum se prepară în Capitala Europeană a Culturii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deliciosul langoş umplut cu brânză și azvârlit apoi în ulei încins este cel mai căutat produs de cei care vizitează Timişoara. Pare gustarea perfectă între două evenimentele culturale.  

Succesul de care se bucură i-a făcut pe specialiștii în turism să îşi dorească să îl vadă și în meniurile restaurantelor, deși vorbim mai degrabă de o mâncare stradală. Între timp, se lucrează și la înființarea unor puncte de vânzare în locurile cele mai aglomerate din oraș.

Langoșul, ajuns la noi din Imperiului Austro-Ungar, este umplut în general cu brânză, șuncă, varză murată sau cartofi fierți și este rumenit în ulei încins.

Pentru că este extrem de gustos, turiștii care vizitează Capitala Europeană a Culturii, Timișoara, se înghesuie să îl cumpere. Au și de ce. Crocant la exterior și moale în interior, și langoșul poate fi mâncat în orice moment al zilei.

Alex și Michael sunt din Germania și sunt gata să testeze langoșul românesc.

Citește și
AXiS
Un concert de rock care nu trebuie ratat. Timișorenii de la AXiS își promovează noul album, ”Electric peace”, în București

Alex și Michael, turiști din Germania: "Langoși? Nu este mâncare românească, e ungurească, dar este grozavă, delicioasă. Am mâncat în Budapesta deja de trei ori".

”Turistă: Eu îi consider românești, nu știu. Reporter: Cu ce mâncați de obicei langoșii? Turistă: Cu brânză și smântână și usturoi".

Într-o patiserie se vând zilnic în jur de 400 de langoși.

Adrian Helgiu, proprietar patiserie: "De regulă, preferă langoșul acesta cu șuncă și cașcavalul în interior, deoarece, el fiind fierbinte, când îl rupi, se întinde și cașcavalul".

Langoșul ar urma să ajungă în restaurante și în tonete stradale în Timișoara

La zece kilometri de Timișoara, a fost deschis chiar un langoș-bar. Aici, pe lângă tradiționalele umpluturi, patiserii folosesc şi ingrediente atipice.

Delia Anghel, proprietar patiserie: "Am pornit de la langoșul simplu, apoi am ajuns la cel cu prosciuto și rucola, după cum vedeți, acesta este unul de inspirație napoletană, este un langoș pizza frita se numește și conține mozzarela, șuncă praga și busuioc".

Specialiștii în turism îl vor și în restaurante. Sau ar putea fi vândut în tonete la fel ca cele din Viena la care găsim wurst.

Delia Barbu, Organizația de Management al Destinației Timișoara: "Există discuții cu industria ospitalității și încercări de a-l introduce în meniul restaurantelor, langoșul poate fi vândut în tonete asemănătoare celor din Viena și promovat ca atare ca o fațetă a bucătăriei multiculturale a Banatului".

Așa că legătura între langoș și Capitala Europeană a Culturii a devenit inseparabilă.

Dan Codre, ghid de turism: "Petrecând câteva zile aici sau doar câteva ore, sunt curioși să încerce lucruri locale care țin de specificul locului".

Un langoș simplu costă 3 lei și 50 de bani, însă pentru unul cu umplutură o să dați 10. La târgurile de sărbători sunt însă și comercianți care profită de pofta și entuziasmul vizitatorilor și cer 20-25 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult