Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Apele Mării Negre vor fi repopulate cu alge din laborator, pentru reconstrucția ecologică a Litoralului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două câmpii de alge își fac loc în nordul litoralului, la Constanța și Agigea. Este o încercare de reconstrucție ecologică a zonei costiere, prin îmulțirea unei specii deosebit de importante pentru viața marină.

Aceste alge brune care purifică apa se găsesc mai ales în sud, unde sunt în pericol inclusiv din cauza lucrărilor de extindere a plajelor. Algele plantate miercuri la doi metri și jumătate adâncime au fost crescute în laborator.

Algele brune, sau Cystoseira barbata, sunt o specie în pericol, cu o mare valoare ecologică. Astfel că dezvoltarea lor în laborator este importantă.

dr. Mirela Moldoveanu, cercetător Institutul de Biologie București al Academiei Române: „Munca de laborator presupune multe etape, noi am încercat să o înmulțim atât în microcosmosuri, adică în niște acvarii în condiții controlate, unde avem posibilitatea să setăm condițiile ei de viață cât mai aproape de cele naturale.”

Aproape un an a durat dezvoltarea primului lot de alge. 50 de puieți de alge au fost plantați pe fundul mării în Constanța și în Agigea. Până la sfârșitul lunii aprilie 500 de astfel de plante vor fi montate de scafandri în nisip.

Citește și
bere cu faina de greieri
Niște studenți din Cluj au inventat o bere brună cu făină de greieri: ”Conține potasium, o cantitate destul de mare”

Pepiniera din Constanța se află în zona Pescărie. Se întinde pe 140 de metri pătrați. Iar dacă puieții nu vor întâmpina probleme, ar putea atinge chiar și un metru înălțime și s-ar putrea extinde pe o suprafață considerabilă.

În Agigea, pepiniera se află între plaja nou amenajată și stațiunea Eforie Nord și se întinde pe o suprafață mai mare, de 150 de metri pătrați.

Laurențiu Dobre, scafandru: „S-a lucrat la doi metri jumătate, s-au așezat materialele în fisuri naturale și în gropi naturale, într-un relief stâncos. Așteptăm să vedem rezultatele în următoarele zile.”

Monitorizările făcute de cercetători arată că acum specia se găsește doar în anumite zone din sudul litoralului. Din acest motiv, responsabilii încearcă să populeze și nordul.

Florin Timofte, cercetător INCDM: „Se găsesc în limita sudică Vama Veche până în zona stațiunii Neptun. Mai există câteva pâlcuri izolate identificate în zona orașului Constanța. Trăiesc doar în zona de piatră. În zona centrală a litoralului sunt zone foarte expuse din cauza valurilor, litoralul este drept, nu există protecție și atunci nu există în zonele respective.”

Oana Marin, biolog INCDM: „Este una dintre cele mai importante specii algale de pe litoralul românesc, formează un habitat pentru numeroase organisme, dar mai mult decât atât are numeroase beneficii pentru societate. Poate fi baza unor extracte, care ulterior pot fi înglobate în diverse componente în industria farmaceutică, cosmetică.”

Dacă proiectul a fost un succes vom afla anul viitor. Până atunci, puieții vor fi monitorizați în permanență.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult