Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. O creatură străveche de peste 500 de milioane de ani, din adâncurile mării, poate ucide un rechin cu ... un scuipat

Un pește asemănător cu un țipar, care trăiește pe fundul mării la peste 300 de metri adâncime, se hrănește cu animale moarte și se protejează de prădători, precum rechinii, cu ajutorul unei substanțe pe care o aruncă.

Este vorba despre mixine, niște animale în formă de țipar, care produc din abundență un mucus. Sunt singurele animale existente cunoscute care au craniu, dar nu au coloană vertebrală.

La prima vedere, acești pești primitivi frapează datorită aspectului lor neobișnuit.

Fără înotătoare sau solzi, acești pești gri-roz arată mai degrabă ca niște râme gigantice care au luat-o razna, cu rânduri de dinți înspăimântători care scuipă din gurile lor fără fălci.

Aceste animale străvechi se află pe planetă de peste 500 de milioane de ani și pot crește până la 64 de centimetri lungime.

Citește și
scafandru
O creatură marină ”mare”, cu gheare ”asemănătoare cu lamele”, descoperită în Marea Chinei de Sud. Este o specie nouă

Atunci când sunt atacați, peștii-cârtiță își dezvăluie cea mai impresionantă trăsătură - scuipă un fel de noroi spectaculos, care poate doborî chiar și un rechin.

Acest noroi lipicios blochează branhiile atacatorului și ... îl ucide.

"Nu am văzut niciodată un prădător cu branhii care să reușească să doboare cu succes o mixină", a declarat Tim Winegard pentru Alie Ward, prezentator de podcasturi științifice, în cadrul emisiunii sale Ologies - potrivit Live Science.

El a studiat această specie în timp ce era student la Universitatea Chapman din California.

Un pește din această specie are glande speciale care conțin fire de nămol și poate stoca în jur de 96 de centimetri din acestea în fiecare milimetru pătrat al pielii sale. "Ei nu sunt prinși fără acest lichid niciodată. Pur și simplu au atât de mult la bord", a spus Winegard.

Această abilitate incredibilă a fost pusă în evidență în timpul unui accident de circulație din 2017, când un camion plin cu mixine care se îndrepta spre Coreea de Sud - unde acest pește este considerat o delicatesă - s-a răsturnat pe o autostradă din Oregon, acoperind drumul cu nămol.

"În general, ele produc noroiul ca mijloc de apărare împotriva prădătorilor, dar o fac și atunci când sunt stresate, iar faptul de a fi aruncat pe o autostradă contează ca stres pentru un pește-cârtiță", a declarat Douglas Fudge, biolog și expert în pești-cârtiță de la Universitatea Chapman din California, pentru Live Science.

Aceste creaturi înfiorătoare sunt ca și niște gunoieri, mâncând resturi de balenă și alte țesuturi în descompunere de la animalele care se scufundă pe fundul mării. Acest lucru ajută la menținerea curățeniei ecosistemului și ajută ciclul de nutrienți din adâncul mării.

Mixinele nu mănâncă des, așa că atunci când o fac, se îndoapă. "Chiar și în captivitate, îi hrănim doar la fiecare trei până la șase luni", a spus Winegard.

Mixinele au o vedere slabă, așa că se bazează pe excelentul lor simț al mirosului pentru a găsi o masă.

"Patru tentacule din jurul gurii îi ajută să găsească prada, în timp ce două perechi de proeminențe asemănătoare unor dinți de pe "limba lor râioasă" îi ajută să rupă și să ducă mâncarea în gură", potrivit site-ului Nautilus Live al Ocean Exploration Trust.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult