Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vaccinul anti-COVID și reacțiile adverse. De ce unii pacienți resimt efecte secundare, iar ații nu

Majoritatea vaccinurilor pot genera efecte secundare, inclusiv cele realizate împotriva maladiei COVID-19. Apariția acestora nu ar trebui să provoace îngrijoare, reprezentând un semn că sistemul imunitar funcționează la parametri optimi.

Acest fapt a adus însă cu sine întrebarea: dacă aceste efecte sunt normale, înseamnă că dacă nu le am sistemul meu imunitar nu este pregătit să mă protejeze?

Testele clinice efectuate de Pfizer arată că 50% dintre cei care au primit serul nu au simțit niciun efect secundar semnificativ și totuși 90% dintre participanți au dezvoltat imunitate împotriva coronavirusului. De asemenea, în cazul vaccinului Moderna, se observă că, în vreme ce efectele secundare pot să apară la doar unul din zece oameni, vaccinul îi protejează pe 95% dintre cei care îl primesc, transmite The Conversation.

Acest lucru poate fi explicat dacă este luat în considerare felul în care organismul dezvoltă imunitate împotriva virusurilor în momentul în care primește un vaccin. O parte dintre serurile anti-COVID utilizează o proteină virală care se găsește pe învelișul exterior al coronavirusului, cunoscută sub numele de proteină spike, pentru a imita o infecție virală naturală și a iniția un răspuns imun.

Cum funcționează imunitatea înnăscută și cea adaptivă

 

Citește și
Călătorie pe timp de pandemie
CE recomandă reprimirea fără restricţii a cetăţenilor non-UE, cu respectarea anumitor condiţii

Ramura răspunsului imunitar cunoscută drept imunitate înnăscută reacționează aproape imediat la proteina S și lansează un atac ce declanșează o inflamație, ale cărei principale semne sunt febra și durerea. Astfel, imunitatea înnăscută este cea care cauzează efectele secundare cele mai întâlnite, pe care oamenii le au o zi sau două după vaccin.

Imunitatea specifică de lungă durată, care este scopul final al oricărei vaccinări, se realizează numai prin activarea celei de-a doua ramuri a răspunsului imun: imunitatea adaptativă. Imunitatea adaptivă este declanșată cu ajutorul componentelor imune înnăscute și are ca rezultat generarea de celule T și anticorpi, care protejează împotriva infecției la expunerea ulterioară la virus.

Spre deosebire de imunitatea înnăscută, cea adaptivă nu poate declanșa o inflamație, deși studii recente sugerează că poate contribui semnificativ la acest lucru. La unii oameni, inflamația declanșată de sistemul imun înnăscut împreună cu cel adaptiv este exagerată și se manifestă ca un efect advers. În alte cazuri, deși răspunsul imun există, nu este la un nivel atât de ridicat încât să provoace efecte secundare semnificative.

Cu toate acestea, în ambele cazuri, imunitatea împotriva virusului este generată.

Prin urmare, efectele secundare ale vaccinului nu ar trebui privite drept un semn al eficienței vaccinului. În ciuda varietății de răspunsuri la vaccin, cei mai mulți oameni obțin imunitatea indiferent dacă apar sau nu efecte adverse.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult