Urșii koala, în pericol de dispariție prin afectarea imunității, din cauza omului. Cum s-a ajuns aici
Factori externi acționează asupra sistemului imunitar al micilor animale, din cauza zecilor de incendii de vegetație dar și a intervenției omului în habitatul lor natural Acești factori afectează negativ populația de koala, „stresându-le” imunitatea.
O imunitate scăzută duce, la fel ca și în cazul oamenilor, la diferite afecțiuni care în cazul usuleților se dovedesc mortale, precum infecția cu bacteria chlamidya, relatează publicația Daily Mail.
Cercetătorii australieni au analizat datele strânse în 29 de ani, din trei zone unde există concentrații ale populației de koala, din New South Wales, statul estic al Australiei.
Una din concluziile studiului au fost că distrugerea habitatului natural al acestora, fie prin incendii sau extinderea zonelor de locuit, a determinat îmbolnăvirea ursuleților și în multe cazuri, decesul.
Stresul cauzat de aceste evenimente declanșează producerea unei clase de hormoni numiți glucocorticoizi, afirmă cercetătorii.
„Orice perturbare a habitatului animalelor activează răspunsul la stres fiziologic și, dacă respectivii factori de stres nu încetează, producția excesivă de glucocorticoizi poate lăsa animalul cu un sistem imunitar compromis și, prin urmare, este susceptibil de a contracta o boală”, au spus experții din Universitatea Western Sydney și cea din Queensland.
Experții au făcut un apel către autorități pentru un mai bun control al incendiilor, și al definirii zonelor protejate.
„Acest lucru va determina în următorul deceniu, sperăm noi, o inversare a acestui model legat de expunerea la stres și traumă, iar numărul populației de koala va crește din nou” mai afirmă cercetătorii.
Populația de Koala este amenințată, în afară de factorii de mediu, și de atacurile cîinilor și de accidentele auto, în special în apropierea orașelor.