Un profesor din Sibiu a obținut de la UE 1,54 de milioane de euro pentru cercetarea istoriei literaturii române
Your browser doesn't support HTML5 video.
Finanţarea este acordată de Consiliul European şi îl va ajuta ca timp de 5 ani să publice, alături de echipa lui, o sinteză complexă. Profesorul Universitar Andrei Terian lucrează de 7 ani la Istoria transnaţională a literaturii romane. Cu acest proiect a câştigat din partea Consiliului European pentru Cercetare finanţarea de 1,45 milioane de euro. Banii trebuie investiţi în munca unei echipe din care vor face parte cel mult 20 de cercetători universitari până-n 45 de ani.
Andrei Terian, prof. univ. dr. la Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu: „Vom include în literatura română şi texte scrise în alte limbi, nu doar limba romană. Iar pe de altă parte, încercăm să scriem această istorie de la orizontul actual al anului 2020 dintr-o lume globalizată cu provocările şi obsesiile ei. Când vorbim de transnaţional, ne putem referi şi blocuri mai mari decât o singură naţiune: e vorba de construcţii mai ample, precum Blocul Sovietic, Orientul sau Balcanii”.
Produsul final al cercetării va fi o sinteză de aproximativ 1.000 de pagini în limba engleză ce va fi publicată la o editură occidentală de top.
Radu Vancu, conf. universitar la Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu: „Nu-i vorba doar de vizibilitate, ci de integrarea literaturii române şi a studiilor literare româneşti într-o comunitate europeană”.
Dragoș Varga, conf. universitar la Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu: „Sunt foarte importante aceste finanţări, cumva vin să mai întregească bugetul altfel destul de sărăcăcios în învăţământul filologic”.
Finanţarea acordată profesorului din Sibiu face parte din programul de anul acesta de cercetare şi inovare al Uniunii Europene, în valoare totală de 655 de milioane de euro.
Istvan Jakab, șef interimar la Reprezentanța Comisiei Europene în România: „Practic, este acordat cercetătatorilor la mijlocul carierei, care şi-au terminat doctoratele, aceste proiecte sunt adunate din toate statele membre ale UE şi practic este un juriu internaţional care le selectează”.
Cercetători de 39 de naţionalităţi au primit granturi similare. Cei mai mulţi sunt italieni, germani, francezi şi britanici.