Un arheolog celebru "fabrica" singur artefactele pe care apoi le prezenta drept mari descoperiri
Potrivit Live Science, James Mellaart, care a murit în 2012, a fabricat singur o parte dintre decoraţiunile murale "antice" pe care apoi le "descoperea" în situl de la Çatalhöyük.
De asemenea, el a falsificat documentele prin care erau catalogate inscripţiile descoperite la Beyköy, un sat din Turcia, conform geoarheologului Eberhard Zangger, preşedintele Fundaţiei Luwian Studies.
Zangger a examinat apartamentul din Londra ce a fost deţinut de Mellaart între 24 şi 27 februarie, descoperind o serie de "prototipuri" ale unor decoraţiuni murale şi inscripţii despre care Mellaart susţinea că sunt autentice.
"A folosit aceeaşi strategie mai bine de 50 de ani. Mai întâi se documenta extraordinar de bine cu privire la istoria unei regiuni de care era interesat pentru săpături. Apoi, încerca să folosească aceste cunoştinţe pentru a dezvolta o panoramă istorică relevantă pentru respectiva regiune", conform lui Zangger.
Acest proces nu le este străin arheologilor şi istoricilor în general. Singura diferenţă este că un cercetător onest caută dovezile istorice care, apoi, îi confirmă sau infirmă ipoteza. În schimb, "Mellaart fabrica artefactele pe care mai apoi le folosea, susţinând că sunt antice, pentru a-şi confirma teoriile", a adăugat Zangger
În apartament, Zangger, care se afla acolo pentru a-i îndeplini lui Mellaart o dorinţă testamentară prin care dorea să-i fie publicate toate descoperirile făcute în Turcia, a mai descoperit schiţe ale desenelor pe care Mellaart pretindea că le-a descoperit la Çatalhöyük.
James Mellaart a publicat primele descrieri ale desenelor murale pe care le-ar fi descoperit la Çatalhöyük în 1962, în revista Archaeology. De-a lungul deceniilor ce au urmat, el a publicat şi alte astfel de desene murale. Unele dintre ele erau fotografiate pe pereţii pe care au fost desenate, în timp ce altele erau doar schiţate pe hârtie.
Cât de multe dintre desenele publicate au fost falsuri nu se ştie şi este şi extrem de greu de aflat, conform lui Zangger.
Arheologul Ian Hodder, şeful actual al şantierului arheologic de la Çatalhöyük, a refuzat să comenteze această situaţie.