Tehnologia modernă, tot mai folosită în medicina din România. Zona în care probele biologice sunt transportate cu dronele
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pacienții pot primi rezultatul analizelor în aceeași zi, dacă și condițiile meteo sunt optime, pentru zbor. Sistemul de transport a fost testat și de Spitalul Județean Oradea.
Drona „Swoop Aero Kite” transportă probe biologice pe șase rute între laboratoare din Bihor și Arad. Este urmărită pe traseu din biroul de control.
Între laboratoarele din Oradea și Arad, de exemplu, parcurge o distanță de 120 de km în 55 de minute. Cu masina ar dura dublu și ar costa mai mult. Drona poate căra până la 3 kg și are o autonomie de 175 de km.
Andrei Vanța, pilot: „Are anduranță destul de mare, deci chiar după ce terminăm zborul din Arad, mai avem 35 de minute de zbor. În momentul de față se deplasează cu 120 de km pe oră. Este că și cum am merge pe autostradă, tot timpul.”
Dronele sunt dotate cu mai multe sisteme de siguranță în caz de defecțiune, au senzori anticoliziune și pot să aterizeze de urgență.
Robert Beke, director executiv al laboratoarelor unei clinici private: „Singurul moment de interacțiune umană este acela în care asistenta fie încarcă, fie descarcă probele, în rest dronele aterizează singure, pleacă singure și au un traseu predefinit de la care nu se abat"
Mădălina Bulboacă, medic șef laborator: „Beneficiul cel mai important este regăsit de către pacient care va primi rezultatele în curs de câteva ore de când este recoltat, iar acest lucru îl ajută în aflarea unui diagnostic cât mai rapid." Robert Beke, director executiv al laboratoarelor unei clinici private: „În momentul de față avem trei drone și estimăm că în următoarele două luni să ne extindem în alte patru județe. Gorj, vorbim de Caraș-Severin, Hunedoara și Timișoara, după care în aproximativ un an ne vom extinde la nivel national.”
Același tip de zbor a fost simulat la începutul anului și de cei de la Spitalul Județean Oradea.
Dr. Gheorghe Carp, manager Spitalul Județean de Urgență Oradea: „Dorim să ajutăm spitalele din teritoriu de a avea analize cât mai complexe și cât mai rapid la îndemână pentru a putea trata eficient pacienții din județ." Singurul dezavantaj al dronelor este că nu pot zbura în condiții de vreme rea.