Ţânţarii "exotici", un nou pericol pentru români. Pot transmite boli mortale
Your browser doesn't support HTML5 video.
La aeroportul din Cluj-Napoca, de pildă, au fost instalate capcane pentru ţânţarii exotici, care pot răspândi uşor mai multe boli.
Insectele ajung aici ascunse în avioane, aşa că cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole și Medicină Veterinară şi-au propus să le prindă şi să le studieze, înainte să se înmulţească.
Cum ţânţarii exotici pot fi extrem de periculoşi, cercetătorii şi-au propus să îi prindă în capcane.
Andrei Mihalca, prof. dr. USAMV Cluj-Napoca: Este un proiect pilot, are deocamdată un scop pur de cercetare şi mai ales de a atrage atenţia autorităţilor că astfel de programe trebuie implementate. O capcană pentru ţânţarii adulţi şi o capcană pentru ouăle de ţânţari. Ţânţarii trebuie recoltaţi în fiecare dimineaţă. Şi o dată pe săptămână este suficient pentru a evalua acest risc.
Capcanele au fost montate pe Aeroportul din Cluj-Napoca.
David Ciceo, director Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca: Este vorba despre două cuşti care s-au pus în spaţiu deschis aproape de sosirea aeronavelor, vor spune dacă există acest risc pe aeroportul Cluj, ce măsuri se pot lua şi probabil ar fi important ca Direcţia de Sănătate Publică să aibă în vedere pe toate aeroporturile din România aceste măsuri.
Ţânţarii pot fi aduşi involuntar în avioane din orice colţ al lumii. Se pot ascunde în cală, în cabina pasagerilor sau în oricare alt compartiment al avionului.
Medicii spun că pe lângă iritaţiile de la nivelul pielii, cel mai mare pericol reprezentat de ţânţari este acela că transmit foarte multe boli.
Andreea Boca, medic specialist dermatologie: Malaria, febra galbenă, febra Dengue, diverse forme de encefalite, boli cu evoluţie foarte severă, şi cu potenţial mortal destul de mare. Iar venind din alte ţări, organismul nostru imunitar nu este pregătit pentru a face în niciun fel bolilor respective, sunt cu atât mai periculoşi.
Proiectul va continua şi anul viitor. Dacă se vor depista specii care nu sunt din ţara noastră, cercetătorii vor anunţa autorităţile, ca să ia măsuri de stârpire a lor.