Substanțe chimice extraterestre găsite pe un asteroid. Oamenii de știință spun că sunt esențiale pentru viață
Sonda spațială japoneză Hayabusa2 a interceptat un asteroid din apropierea Pământului ce conținea mostre de substanțe chimice vitale pentru viață.
O echipă internațională de experți, condusă de profesorul Yasuhiro Oba din Japonia, a analizat eșantioanele prelevate de pe un asteroid aflat la aproximativ 186 milioane de mile de Pământ.
Oamenii de știință au identificat urme de uracil, o moleculă cheie care se găsește în toate organismele vii.
Descoperirea întărește teoriile conform cărora elementele constitutive ale vieții sunt răspândite în tot universul și ar fi putut să ajungă pe Pământ prin intermediul unor meteoriți.
Șeful studiului, profesorul Yasuhiro Oba de la Universitatea Hokkaido din Japonia, a declarat că metoda prin care au fost obținute aceste mostre a făcut ca această teorie să fie și mai sigură.
„Oamenii de știință au găsit anterior nucleobaze și vitamine în anumiți meteoriți bogați în carbon. Dar întotdeauna a existat problema contaminării prin expunerea la mediul înconjurător al Pământului. Deoarece sonda Hayabusa2 a colectat două mostre direct de pe asteroidul Ryugu și le-a livrat pe Pământ în capsule sigilate, contaminarea poate fi exclusă", a spus el.
„Pe măsură ce continuăm să găsim peste tot elementele de bază ale biologiei, implicația este că - dacă viața nu este un fel de "miracol" - ar trebui să fie la fel de comună ca motelurile ieftine. O întrebare mai complicată este: dacă viața este răspândită, cum rămâne cu viața inteligentă? A fost oare Pământul cumva singular în a genera creaturi sensibile, sau se întâmplă și asta foarte des? Răspunsul este încă neclar...", a declarat pentru Daily Star dr. Seth Shostak de la SETI (Search for Extraterrestrial Life).
Pe lângă uracil, cercetătorii au detectat și acid nicotinic - cunoscut și sub numele de vitamina B3 sau niacină - un compus cheie implicat în metabolismul organismelor vii, alături de alți compuși organici care conțin azot.
Profesorul Oba a precizat că uracilul era prezent în cantități mici, în timp ce vitamina B3 era mai abundentă.
„În eșantion au fost găsite și alte molecule biologice, inclusiv o selecție de aminoacizi, amine și acizi carboxilici, care se găsesc în proteine și, respectiv, în metabolism", a adăugat profesorul.
Între timp, oamenii de știință așteaptă să primească mostre de pe un alt asteroid pentru a le analiza.
Comentând descoperirile, profesorul Mark Sephton de la Imperial College London a declarat: „Uracilul este unul dintre elementele de bază ale vieții și se găsește în ARN. Prezența heterociclurilor de azot într-o mostră proaspătă de pe asteroidul carbonat Ryugu este o dovadă că materialele de bază pentru viață erau răspândite în sistemul solar timpuriu. Materiale similare ar fi plouat pe Pământul timpuriu și ar fi putut contribui la declanșarea începutului biosferei planetei noastre".