Studiu: Oamenii ar putea trăi până la 150 de ani. Ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii au descoperit cât de mult putem trăi dacă nu murim de cancer, boli de inimă sau alte accidente, potrivit scientificamerican.com.
Ei precizează că, atunci când omitem lucruri care de obicei ne omoară, capacitatea corpului nostru de a restabili echilibrul la nenumăratele sale sisteme structurale și metabolice după întreruperi se estompează în timp. Și chiar dacă trecem prin viață cu puțini factori de stres, acest declin stabilește durata maximă de viață a oamenilor între 120 și 150 de ani.
În cele din urmă, dacă pericolele evidente nu ne iau viața, această pierdere fundamentală a rezistenței o va face, concluzionează cercetătorii.
Timothy Pyrkov, cercetător la o companie din Singapore a analizat acest „ritm de îmbătrânire” în trei mari zone din SUA, Marea Britanie și Rusia. Pentru a evalua abaterile de la starea de sănătate stabilă, au evaluat modificările numărului de celule sanguine și numărul zilnic de pași întreprinși și le-au analizat pe grupe de vârstă.
Atât pentru celulele sanguine, cât și pentru numărul de pași, modelul a fost același: odată cu creșterea vârstei, un factor dincolo de boală a determinat o scădere predictibilă și incrementală a capacității corpului de a readuce celulele sanguine sau mersul la un nivel stabil după o întrerupere. Când Pyrkov și colegii săi din Moscova și Buffalo, Noua Zeelandă, au folosit acest ritm previzibil de declin pentru a determina când rezistența va dispărea complet, ducând la moarte, au găsit o rază de acțiune cuprinsă între 120 și 150 de ani.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că odată cu înaintarea în vârstă, răspunsul organismului la diverși factori ar putea varia din ce în ce mai mult de la un nivel stabil, necesitând mai mult timp pentru recuperare. Experții adaugă că acest rezultat are sens: un tânăr sănătos poate produce un răspuns fiziologic rapid pentru a se adapta la fluctuații, dar la o persoană mai în vârstă „totul este este mai greu”.
Autorii au subliniat factorii sociali care reflectă concluziile. „Am observat o întorsătură abruptă la aproximativ 35-40 de ani, ceea ce a fost destul de surprinzător”, spune Pyrkov. De exemplu, observă el, această perioadă este adesea un moment în care se încheie cariera sportivă a unui persoane, „un indiciu că ceva din fiziologie s-ar putea schimba cu adevărat la această vârstă”.
Echipa de oameni de știință a folosit mii de probe de sânge de la voluntari din Statele Unite și Regatul Unit. De acolo, au folosit un indicator dinamic al stării organismului (DOSI), care este un instrument de inteligență artificială care testează vârsta, bolile și stilul de viață, pentru a evalua speranța de viață. Pe baza descoperirilor lor, corpul nu își pierde rezistența până la vârstele cuprinse între 120 și 150 de ani.
În plus, potrivit oamenilor de știință, această cercetare poate ajuta medicii care lucrează pentru a crea practici de terapie care să extindă durata de viață.
„Cercetarea va ajuta la înțelegerea limitelor longevității și a viitoarelor intervenții anti-îmbătrânire”, a mai precizat unul dintre cercetători.