Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: Ghețarii de pe câmpul de gheață din Alaska se topesc într-un ritm ”incredibil de îngrijorător”

Ghețarii de pe un important câmp de gheață din Alaska se topesc de două ori mai repede decât s-a înregistrat în urmă cu un deceniu, cercetătorii afirmând că rata pierderii de gheață este "incredibil de îngrijorătoare".  

Cercetarea, condusă de oamenii de știință de la Universitatea Newcastle din Regatul Unit și publicată marți în Nature Communications, a identificat modul în care volumul de gheață de pe câmpul de gheață Juneau a scăzut dramatic începând cu 2010, comparativ cu deceniile anterioare.

Potrivit ABC News, câmpul de gheață Juneau se află la 2.000 de metri nord de Juneau și se extinde până la granița cu Columbia Britanică, fiind al cincilea câmp de gheață ca mărime din America de Nord.

Cercetătorii au analizat datele istorice pentru a determina trei perioade în care volumul gheții s-a schimbat semnificativ.

Potrivit studiului, în perioada 1770-1979, pierderea de volum a ghețarilor din Juneau Icefield a rămas constantă, de 0,65- 1,01 kilometri cubi pe an. În a doua perioadă, din 1979-2010, pierderea de volum a gheții a crescut la 3,08-3,72 kilometri cubi pe an.

Citește și
oceanul arctic
Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm alert. Virusurile gigantice ar fi soluția. „Ar putea fi utile”

Potrivit studiului, în perioada 2010-2020, pierderea de volum a ghețarilor din Juneau Icefield s-a accelerat la 5,91 kilometri cubi.

"Este incredibil de îngrijorător faptul că cercetarea noastră a constatat o accelerare rapidă, de la începutul secolului XXI, a ratei de pierdere a ghețarilor din Juneau Icefield", a declarat marți în Nature Dr. Bethan Davies, conducătorul studiului și lector la Universitatea Newcastle.

Davies a explicat de ce regiunea este predispusă la o topire accelerată a gheții pe fondul schimbărilor climatice: "Câmpurile de gheață din Alaska - care sunt predominant câmpuri de gheață plate, de platou - sunt deosebit de vulnerabile la o topire accelerată pe măsură ce clima se încălzește, deoarece pierderea gheții are loc pe întreaga suprafață, ceea ce înseamnă că este afectată o suprafață mult mai mare", a declarat Davies.

Studiul a constatat că, din 1770, 108 dintre ghețarii din Juneau Icefield au dispărut complet, iar cartografierea din 2019 a arătat că fiecare ghețar din regiune s-a subțiat.

"Pe măsură ce subțierea ghețarilor de pe platoul Juneau continuă și gheața se retrage la niveluri mai joase și în aerul mai cald, procesele de feedback pe care acest lucru le pune în mișcare sunt susceptibile să împiedice regenerarea viitoare a ghețarilor", a declarat Davies, afirmând că acest lucru va împinge potențial ghețarii "dincolo de un punct de basculare într-o recesiune ireversibilă".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult