Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sonda chineză Chang'e-6 a adus pe Pământ primele eșantioane de pe partea îndepărtată a Lunii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sonda Chang'e-6 a aterizat marți pe Pământ, aducând cu ea primele eșantioane din lume care au fost colectate de pe partea îndepărtată a Lunii.  

La ora 14:07, ora Beijingului, capsula de întoarcere a aterizat exact în zona desemnată din Siziwang Banner, Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei, iar misiunea este un succes deplin, potrivit Administrației Naționale Spațiale Chineze (CNSA), citată de agenția chineză de presă CCTV.

Chang'e-6 este una dintre cele mai complexe și provocatoare misiuni din cadrul eforturilor de explorare spațială ale Chinei de până acum.

Misiunea a fost lansată în 3 mai anul acesta și a trecut prin diferite etape, cum ar fi transferul Pământ-Lună, frânarea în apropierea Lunii sau orbitarea Lunii.

Citește și
Luna, satelit, rover
Rusia a anunțat că începe să construiască o centrală nucleară pe care o va instala pe Lună. La proiect colaborează și China

Sprijinită de satelitul releu Queqiao-2, combinația lander-ascender a aterizat la 2 iunie în zona de aterizare desemnată din bazinul South Pole-Aitken (SPA) de pe partea îndepărtată a Lunii și a efectuat lucrări de prelevare de probe.

La 4 iunie, ascensorul a decolat de pe Lună cu mostre și a intrat pe orbita lunară. La 6 iunie, a finalizat întâlnirea și andocarea și a transferat eșantioane către vehicul.

Ascensorul s-a separat apoi de vehicul și a aterizat pe Lună sub control terestru, pentru a evita să devină un deșeu spațial.

Combinația ”orbiter-returner” a petrecut 13 zile pe orbita lunară, așteptând ocazia potrivită pentru a reveni pe Pământ.

După efectuarea a două manevre de transfer Lună-Pământ și a unei corecții orbitale, au fost livrate probele pe Pământ.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult