Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Semnul nebănuit care arată prezența bolii Parkinson. Cercetătorii lituanieni vor testarea printr-o aplicație mobilă

Boala Parkinson ar putea fi precedată de un simptom care până acum nu era legată direct de aceasta.

Simptomele clasice la Parkinson apar atunci când 80% din celulele nervoase au murit, dar un simptom timpuriu ar putea duce la instituirea rapidă a unui tratament.

Boala Parkinson este o alterare a țesutului nervos, care nu mai poate fi reversibilă și nici vindecată, bolnavii primind doar tratament de susținere.

Iată că cercetările recente arată că ca primul semn de avertizare la Parkinson să nu fie rigiditatea musculară, tremuratul și problemele de echilibru, ci alterarea vorbirii, consideră cercetătorii lituanieni, potrivit publicației Daily Mail.

Peste 10 milioane de oameni din întreaga lume suferă de Parkinson, printre care și vedete precum Michael J. Fox, Billy Connolly și Jeremy Paxman, și sunt speculații că și Vladimir Putin ar suferi de această boală. Boala Parkinson apare după pierderea celulelor nervoase dintr-o zonă a creierului responsabilă cu producerea dopaminei, care ajută la coordonarea mișcărilor corpului. Pe măsură ce celulele creierului mor, bolnavii ajung în imposibilitatea de a îndeplini sarcini zilnice simple.

Citește și
tango
Iași: Terapia prin tango pentru bolnavii de Parkinson. Proiectul este unic în România
Scade funcția corzilor vocale

O dată cu pierderea mobilității, la fel scade și funcția corzilor vocale, a diafragmei și a plămânilor, explică o echipă de cercetători lituanieni într-un studiu.

„Schimbările în vorbire apar adesea chiar mai devreme decât tulburările funcțiilor motorii” a declarat Rytis Maskeliūnas, cercetător la Universitatea de Tehnologie din Kaunas.

Asta explică „de ce vorbirea alterată ar putea fi primul semn al bolii”, a mai spus el.

Profesorul Virgilijus Ulozas, implicat în același studiu, a spus că pacienții cu Parkinson în stadiu incipient ar putea vorbi cu un timbru sonor mai scăzut.

Vorbirea poate fi însă monotonă, mai puțin expresivă, mai lentă, cu discursul mai fragmentat și poate fi foarte greu de observat „după ureche”.

Totuși, până în prezent niciun test nu poate arăta în mod concludent că cineva are Parkinson, astfel că este nevoie de mai multe investigații clinice.

Dar detectarea incipientă poate duce la controlul mai rapid al bolii, susțin neurologii.

Echipa lituaniană lucrează acum la o modalitate de a depista boala Parkinson mai devreme, chiar și printr-o aplicație mobilă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult