Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia a trimis în Franța un magnet gigant, care cântărește 200 de tone. La ce folosește dispozitivul

În ciuda războiului din Ucraina, Rusia a trimis Franței, marți (1 noiembrie), unul dintre șase magneți giganți necesari programului de fuziune nucleară ITER.

Potrivit Euroactiv, acesta este unul dintre ultimele proiecte științifice internaționale la care participă Moscova, în contextul conflictului din Ucraina.

Nava care transporta magnetul de fabricație rusă – sau „bobina de câmp poloidal” – a plecat marți din Sankt Petersburg.

La bord, bobina masivă de nouă metri lățime, care cântărește 200 de tone, a fost bine înfășurată, pentru a rezista unei călătorii de două săptămâni până în Marsilia, sudul Franței.

Magnetul în formă de inel, construit sub supravegherea agenției atomice ruse Rosatom, va alcătui partea superioară a celui mai mare „tokamak” din lume.

Citește și
maldive, scafandru
O creatură care se transformă a fost descoperită în Maldive. Ce se întâmplă pe măsură ce îmbătrânește. FOTO și VIDEO

Tokamak este un dispozitiv de fuziune magnetică construit în Franța după același principiu care alimentează soarele și stelele noastre.

Piesa rusă trebuia să plece în luna mai, dar sancțiunile care interziceau acostarea navelor rusești în Europa au întârziat plecarea. Cu toate acestea, „situația actuală nu a schimbat faptul că ne vom îndeplini obligațiile”, a spus reprezentantul Rosatom pentru proiecte internaționale, Viacheslav Perciukov.

Tensiunile geopolitice „practic nu au afectat realizarea acestui proiect”, a spus Perciukov. „Fără (bobina rusească), tokamak-ul nu va funcționa”, a declarat pentru AFP, potrivit Euroactiv, Leonid Khimchenko, om de știință principal al centrului ITER.

El a salutat această realizare „unică”, ce durează de peste opt ani.

În sudul Franței, 35 de țări colaborează pentru a construi cel mai mare dispozitiv de fuziune nucleară din lume. „Acesta este un proiect atât de interesant încât, de fapt, suntem cu toții o singură familie... nu există nicio competiție între noi, nimic”, a spus Khimchenko.

Proiectul a fost pus în mișcare după un summit din 1985 între președintele american Ronald Reagan și liderul rus Mihail Gorbaciov.

Andrei Mednikov, un om de știință responsabil cu producția bobinei de câmp poloidal, a lăudat continuarea cooperării internaționale. „Dacă această cooperare ar fi oprită”, a spus Mednikov, „toată lumea ar pierde: atât Rusia, cât și comunitatea internațională”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult