Rusia a anunțat că își construiește propria stație spațială orbitală, care va avea patru module
Șeful Roscosmos, Iuri Borisov, a semnat calendarul împreună cu directorii a 19 întreprinderi implicate în crearea noii stații, potrivit Reuters.
Agenția a confirmat planurile pe care le are pentru a lansa un prim modul științific și energetic în 2027. Apoi, vor fi adăugate încă trei module până în 2030 și alte două între 2031 și 2033.
Rusia a colaborat până acum cu Statele Unite și cu alte țări în cadrul Stației Spațiale Internaționale (ISS), unul dintre puținele domenii în care mai colaborează îndeaproape cu SUA, având în vedere războiul din Ucraina.
Ținând cont de faptul că ISS se apropie de sfârșitul duratei sale de viață operațională, Moscova a anunțat în 2022 că intenționează să se retragă din proiect și să își construiască propria stație. Inițial, Rusia a afirmat că va părăsi ISS după 2024, dar anul trecut a comunicat partenerilor săi că își va prelungi participarea până în 2028.
În afară de proiectarea și fabricarea modulelor, Roscomos a transmis că programul aprobat de Borisov include testarea în zbor a unei nave spațiale cu echipaj de nouă generație și construirea de rachete și infrastructură la sol.
Noua stație va permite Rusiei să "rezolve probleme de dezvoltare științifică și tehnologică, economie națională și securitate națională care nu sunt disponibile pe segmentul rusesc al ISS din cauza limitărilor tehnologice și a termenilor acordurilor internaționale", a declarat acesta.
Rusia s-a lăudat cu programul său spațial încă din timpul Războiului Rece, când cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit prima persoană care a călătorit în spațiu, în 1961.
Dar a suferit un eșec major în 2023, la prima sa misiune lunară după 47 de ani, când nava sa spațială fără echipaj a scăpat de sub control și s-a izbit de suprafața Lunii.