Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii sunt, de fapt, slavi. Ce s-a descoperit în ADN-ul nostru: Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Genomul românilor este în proporție de 50 până la 60% de origine slavă, procent asemănător cu cel înregistrat la vecinii noștri balcanici din Bulgaria și Croația, relevă un studiu complex realizat de oameni de știință din mai multe state.  

Cercetările inovatoare privind ADN-ul care acoperă Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Albania și Grecia au dus la descoperiri izbitoare despre structura genetică a populațiilor din Balcani, scrie Novinite.

Studiul, realizat în colaborare de oameni de știință din Serbia, Spania și SUA, aruncă o lumină clară asupra prevalenței genelor slave în regiune.

Conform descoperirilor raportate de agenția sârbă Tanjug, bulgarii, românii și croații prezintă cea mai mare concentrație de gene slave, variind între 50% și 60%.

În schimb, grecii au cea mai scăzută prezență a moștenirii genetice slave, cu procente cuprinse între 4% și 20%.

Citește și
Pantere mutante, într-o țară din Europa. Un expert în feline aduce dovezi convingătoare, inclusiv ADN
Pantere mutante, într-o țară din Europa. Un expert în feline aduce dovezi convingătoare, inclusiv ADN

Cercetarea analizează istoria genetică a Balcanilor de-a lungul diferitelor perioade istorice, pornind de la o analiză extinsă a ADN-ului antic provenit din peste 140 de schelete datând din secolele I-X. Acest ADN antic a fost juxtapus cu datele genetice de la populațiile contemporane din țările studiate.

Aflux substanțial de migranți slavi în secolele VI și VII

Obiectivul principal al studiului este de a prezenta continuitatea trăsăturilor genetice dintre locuitorii moderni din Balcani și populația antică care datează din Epoca Bronzului, reflectând asupra schimbărilor genetice ale populației și modelelor migratorii de-a lungul a două milenii.

O revelație importantă evidențiată de studiu subliniază un aflux substanțial de migranți slavi în timpul secolelor al VI-lea și al VII-lea, care a lăsat o amprentă genetică profundă și de durată asupra populației balcanice.

Analiza cuprinzătoare nu numai că elucidează prevalența moștenirii genetice slave, dar oferă și perspective asupra structurii genetice complicate și a migrațiilor istorice care au modelat diversele populații din Balcani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult