Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premiile Ig Nobel 2024: cum înoată păstrăvii morți și mamiferele care respiră prin anus. ”E foarte util”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Studii despre rachetele ghidate de porumbei, abilităţile de înot ale păstrăvilor morţi ori despre mamiferele care pot respira prin anus, se numără printre cercetările premiate la gala Nobel-urilor trăznite.  

De 34 de ani, la universitatea MIT se decerneaza distincţii pentru realizări care „întâi îi fac pe oameni să râdă, şi abia apoi să gândească”.

Într-o demonstraţie năucitoare a faptului că descoperirile premiate pot veni din cele mai improbabile direcţii, cercetătorii japonezi au câştigat un Ig Nobel după ce au demonstrat că unele mamifere pot respira prin anus.

După o serie de teste pe rozătoare şi porci, oamenii de ştiinţă au constatat că animalele absorb în sânge oxigenul administrat prin rect.

Povestea a început în toiul pandemiei Covid, când multe spitale duceau o lipsă disperată de ventilatoare mecanice pentru a susţine respiraţia persoanelor cu infecţii grave.

Citește și
lingura kirin
A luat premiul Ig Nobel pentru cele mai trăsnite invenții, dar va fi produsă în serie. Ce face lingura electrică

Niponii au vrut să verifice dacă pacientii ar putea beneficia de o pompare a oxigenului prin spate după ce au observat că unele vietăţi, precum gândacii, îşi pot folosi intestinele ca să respire.

Acum, descoperirea lor constituie baza unui studiu clinic despre tratarea insuficienţei respiratorii.

Ig Nobel pentru pace: rachete teleghidate de porumbei vii

La categoria chimie, o echipă de cercetători din Amsterdam a folosit cromatografia ca să separe viermii beţi de cei treji, totul în numele ştiinţei polimerilor. La ceremonia de premiere, au dezvăluit posibile aplicații ale descoperirii lor.

Antoine Deblais, câștigător Ig Nobel 2024 în chimie: ”Dacă, de pildă, vrei să te asiguri că niște spermatozoizi funcționeaza corespunzător, poți apela la asemenea tehnici ca să-i separi pe cei activi de cei leneși. E foarte util să știi să manipulezi sistemele vii”.

Un profesor al Universitatii din Florida și-a adjudecat premiul pentru fizică după ce a demonstrat că păstrăvii morți își mișcă aripioarele din spate la fel de mult ca cei vii, captând energia curenților din râu.

Și, cumva contraintuitiv, un psiholog american a câștigat Nobelul trăznit pentru pace după ce a explorat fezabilitatea adăpostirii porumbeilor vii în interiorul rachetelor pentru a le ghida către ţinte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult