Oceanul Sudic, al cincilea ocean al lumii. A fost recunoscut oficial de National Geographic
National Geographic a început să producă hărți începând cu anul 1915 iar până acum a recunoscut doar patru oceane: Atlantic, Paficic, Indian și Oceanul Arctic. Iar începând din 8 iunie, recunoaște și un al cincilea: Oceanul Sudic.
Organizaţia ştiinţifică şi educaţională non-profit, ale cărei standarde de cartografiere sunt menţionate de numeroase atlasele şi hărţi, a transmis că Oceanul Sudic este format din apele din jurul Antarcticii, până la 60 de grade latitudine sudică.
Geograful de la National Geographic Society, Alex Tait, a declarat că oamenii de ştiinţă ştiu de mult că apele din jurul Antarcticii formează o „regiune ecologică distinctă definită de curenţii şi temperaturile oceanice”.
Tait a precizat pentru Washington Post că întinderea de apă nu a fost încă recunoscută ca fiind un ocean de către organismele internaționale. „Dar ne-am gândit că este foarte important să îl recunoaștem oficial”, a spus el.
„Oamenii se uită la noi în legătură cu informații geografice: câte continente sunt, câte țări, câte oceane? Până acum, am spus că sunt patru oceane ”, a declarat Tait.
Organismul de cartografiere al SUA recunoşte deja Oceanul Sudic ca ocupând acelaşi teritoriu, dar aceasta este prima dată când National Geographic o face.
Încercările de a ratifica graniţele şi numele de Oceanul Sudic la nivel internaţional au fost zădărnicite. Conceptul a fost propus Organizaţiei Hidrografice Internaţionale, care lucrează pentru a se asigura că mările, oceanele şi apele navigabile ale lumii sunt supravegheate şi cartografiate, în 2000, dar unii dintre cei 94 de membri ai IHO nu au fost de acord. În ciuda acestui fapt, Tait a spus că este foarte important ca National Geographic să diferenţieze apele.
„Credem că este foarte important atât din punct de vedere educaţional, cât şi din punct de vedere al etichetării hărţilor, să atragem atenţia asupra Oceanului Sudic ca al cincilea ocean”, a declarat Tait pentru Washington Post.