Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O specie nouă de șarpe a fost descoperită de doi cercetători. Are dinții „ca niște lame” și trăiește doar în anumite zone

Doi cercetători din Marea Britanie au fost în expediție într-o regiune sudică a Thailandei în 2023, în speranța de a găsi specii noi de șerpi. În schimb, ei au avut surpriza de a descoperi o nouă specie, scrie Miami Herald.  

Harry Ward-Smith și Rupert Grassby-Lewis, primul un herpetolog neafiliat din Londra, iar cel de-al doilea un herpetolog de la Explore Herpetology, au mers în munții carstici și au început căutările, a declarat Smith într-o postare pe Facebook din 26 aprilie.

Cei doi au sperat să găsească T. cillaris, o nouă specie descrisă recent despre care se spune că trăiește în zonă. Cu toate acestea, ei nu știau că vor face o descoperire mult mai impresionantă.

Când au ajuns la baza unei stânci din munți, cercetătorii au văzut un șarpe la aproximativ 15 metri deasupra lor. Ward-Smith a știut imediat că au avut în față ceva unic și a luat o decizie dificilă.

Citește și
trenuri-glonţ Japonia
Cum a reușit un șarpe să întârzie pentru 17 minute unul dintre faimoasele trenuri-glonț din Japonia

„A fost incredibil de riscant, dar nu am avut altă opțiune decât să mă cațăr pe stâncă fără frânghii, deoarece cunoșteam importanța acestui șarpe și nu aveam de gând să îl las să ne scape sub nicio formă”, a scris Ward-Smith.

Cercetătorul britanic a reușit să fotografieze șarpele, iar imaginile au confirmat că este o specie nouă.

Mii de specii noi sunt descoperite în fiecare an. Iată trei dintre cele mai atractive povești din ultima săptămână.

„Sunt extaziat să anunț descrierea unei noi specii de șarpe Kukri în sudul Thailandei: Oligodon speleoserpens, Șarpele Kukri de peșteră", a scris Ward-Smith.

Ulterior, mai multe exemplare ale  șarpelui au fost colectate și studiate, iar oamenii de știință din Thailanda, Vietnam, Rusia și Statele Unite au publicat descoperirea în revista Vertebrate Zoology la 26 aprilie.

„O. speleoserpens trăiește doar în munții carstici de calcar din Trang și Satun, în sudul Thailandei. Este adaptat special la viața în acest mediu aspru, cu solzi puternici, care îi permit să urce pe suprafețe de stâncă”, a scris Ward Smith.

Corpul șarpelui este de culoare maro, ușor mai deschis spre cap, cu margini negre pe solzii individuali, arată fotografiile din studiu. Specia are un cap „alungit” și un bot scurtat, potrivit studiului, ceea ce o deosebește de alte specii cunoscute de Oligodon.

Șarpele Kukri de peșteră are, de asemenea, opt dinți în maxilar, iar cei trei dinți din spate sunt „în formă de lamă”, au precizat cercetătorii.

De asemenea, cercetătorul a spus că șarpele provine dintr-o „cladă extrem de rară” de șerpi Kukri, adică un grup de animale care provin toate din același strămoș comun, astfel încât se cunosc puține lucruri despre ele ca întreg.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult