Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O nouă specie de dinozaur, descoperită în zona deşertului egiptean, descifrează un mister antic

O nouă specie de dinozauri a fost descoperită în zona deşertului egiptean şi aruncă o nouă lumină asupra istoriei pierdute a dinozaurilor din Africa, scrie CNN.

Fosilele dezgropate provin de la dinozauri care au existat între 100 şi 66 de milioane de ani în urmă pe continentul Africii.

Oamenii de ştiinţă susţin că dinozaurul, din specia Mansourasaurus shahinae, care a trăit în urmă cu 80 de milioane de ani, este o "descoperire incredibilă".

Era gigantic, de mărimea unui autobuz de şcoală, şi avea greutatea unui elefant, in jur de cinci tone. Acesta avea gâtul lung şi placi osoase încorporate în piele şi avea o dietă pe bază de plante.

Fosilele descoperite au o importanţă deosebită, alcătuind cel mai complet specimen de dinozaur descoperit în Africa. Părţi ale craniului, ale maxilarului inferior, gâtului, vertebrelor spatelui, coastelor, mare parte a umerilor şi membrelor anterioare, parte a membrelor inferioare s-au păstrat de-a lungul timpului.

Citește și
plaja_Maroc
O plaja din Maroc si-a dezvaluit secretele, dupa un tsunami. Urme de dinozauri imprimate in stanca, gasite de specialisti

Cursul evoluţiei dinozaurilor de pe teritorul Africii a rămas un mister, mai ales în ultimele 30 de milioane de ani din era dominaţiei dinozaurilor. Lucru care a fost influenţat şi de faptul că fosilele de dinozaur sunt rare pe acest teritoriu.

Acesta fiind şi motivul pentru care această descoperire este considerată Sfântul Graal de către paleontologi.

"Când am văzut prima dată imaginile cu fosilele, am rămas fără cuvinte. Esta Sfântul Graal pentru noi, ne doream să facem o astfel de descoperire de foarte multă vreme", a mărturisit Matt Lamanna.

Mansourasaurus ajuta la descifrarea unor răspunsuri legate de istoria şi paleobiologia Africii- ce animale trăiau pe acest teritoriu şi cu care specie erau acestea înrudite.

Un alt aspect important al descoperirii îl reprezintă faptul că dacă la început continentele erau legate între ele şi formau un "supercontinent" numit Pangaea, în momentul în care au început să se despartă animalele au fost şi ele separate unele de altele. Descoperirea îi ajută pe paleontologi să înţeleagă cum s-au adaptat ele schimbării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult