O cometă uriașă, cea mai mare detectată vreodată, se îndreaptă spre sistemul nostru solar
Astfel, ea ar putea ajunge pe orbita lui Saturn în 2031.
Cometa, cunoscută sub numele de Bernardinelli-Bernstein (sau C/2014 UN271), are cel puțin 100 de mile (100 de kilometri) lățime - fiind de aproximativ 1.000 de ori mai mare decât o cometă tipică. Este atât de mare încât astronomii au confundat-o cu o planetă pitică, potrivit unei declarații care anunța descoperirea cometei în iunie 2021.
Dar o analiză mai atentă a obiectului a arătat că se mișcă rapid prin norul Oort - o adunătură de roci înghețate, aflată la miliarde de mile de Pământ. Obiectul părea că se îndreaptă spre noi și chiar avea în spate o coadă strălucitoare sau „coma” - o indicație clară a unei comete înghețate care se apropie de sistemul solar interior.
Acum, cercetătorii au studiat mai în detaliu cometa masivă și au noi estimări despre călătoria ei către Soare.
Pentru început, stânca enormă nu reprezintă o amenințare pentru Pământ. În acest moment, Bernardinelli-Bernstein (BB) navighează prin norul Oort la aproximativ 29 de ori distanța dintre Pământ și Soare - sau 29 de unități astronomice (UA).
Cea mai apropiată apropiere a cometei de Pământ va avea loc cândva în anul 2031, când oamenii de știință estimează că această cometă va coborî la 10,97 UA de Soare - plasând-o chiar în afara orbitei lui Saturn, potrivit cercetătorilor.
Deși este suficient de departe de Pământ încât oamenii să nu o poată vedea fără telescop, cometa este mult mai aproape decât ultima vizită a stâncii în partea noastră a sistemului solar. După ce au studiat traiectoria cometei, autorii studiului au calculat că BB s-a apropiat cel mai mult în urmă cu 3,5 milioane de ani, când a ajuns la 18 UA de soare.
De atunci, cometa a călătorit până la 40.000 UA distanță, adânc, în misteriosul nor Oort, potrivit cercetătorilor.