Misterul formării diamantelor albastre, descifrat. Legenda din spatele lor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un splendid diamant albastru de 6,16 carate i-a fost dăruit Reginei Spaniei, în 1715, și a ajuns de-a lungul vremii în posesia a patru familii regale europene, spaniolă, franceză, italiană si austriacă. Astă primăvară a fost adjudecat cu 6,7 milioane de dolari.
Recent, un alt diamant albastru - denumit chiar The Blue - a fost adjudecat la licitație pentru aproape 21 de milioane si 500.000 de franci elevețieni.
Pana astăzi, nimeni nu știa cum au apărut astfel de nestemate si ce le face cu adevărat unice. Dar acum oamenii de știință au o explicație...
Steve Shirley, geochimist, Institutul Carnegie, Washington: Am căutat imperfecțiunile sub forma unor incluziuni minerale minuscule, analizând 46 de diamante albastre. Acestea ne-au ajutat să aflăm în ce loc al mantalei Pământului s-au format.
Așa au descoperit ca diamantele albastre s-au format, de-a lungul epocilor geologice, la vreo 640 de kilometri in adâncurile pământului - adică o adâncime de patru ori mai mare decat zona de formare a diamantelor obișnuite.
Elementul bor s-a combinat cu carbonul în condiții extreme de temperatură și presiune, astfel încât s-au cristalizat sub formă celor mai prețioase nestemate de pe Pamant.
Borul se găseşte mai ales la suprafaţa Terrei...
Steve Shirley, geochimist: "Pentru a explica descoperirea noastră, că diamantele albastre s-au format la cele mai mari adâncimi, întrebarea este: "Cum a ajuns borul până acolo?". Ipoteza noastră este că a ajuns în urma ciocnirii plăcilor tectonice de pe fundul oceanelor, printr-un proces pe care geologii îl numesc subducție."
Odată formate, preţioasele diamante azurii au ajuns aproape de suprafaţa Pământului în urma activităţii vulcanice.
Se spune că moartea i-ar pândi pe cei care ajung să deţină cel mai faimos diamant albastru, Hope - de 45,5 carate - care i-a aparținut cândva şi Mariei Antoaneta. Doar legende, ne asigura, însă, custozii muzeului Smithsonian, unde se află acum diamantul.