Legătura dintre consumul de alimentele ultraprocesate și depresie. Descoperirea făcută de specialiști
În ciuda datelor ample care leagă alimentele ultraprocesate de probleme de sănătate fizică, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și creșterea tensiunii arteriale, acesta este primul studiu de amploare care sugerează că consumul de alimente și băuturi ultraprocesate, în special cele care conțin îndulcitori artificiali, ar putea crește riscul de depresie, scrie The Guardian.
Utilizând date de la unul dintre cele mai mari studii privind sănătatea pe termen lung a femeilor din SUA, cercetătorii de la spitalul general din Massachusetts și de la școala medicală Harvard au examinat, între 2003 și 2017, dietele și sănătatea mintală a peste 30.000 de femei de vârstă mijlocie, în principal albe, care nu sufereau de depresie.
Autorii au estimat amploarea generală a consumului de alimente ultraprocesate, precum și tipul de alimente, cum ar fi alimentele cerealiere ultraprocesate, gustările dulci, mesele gata preparate, grăsimile și sosurile, produsele lactate ultraprocesate, gustările sărate, carnea procesată, băuturile și îndulcitorii artificiali.
Apoi au comparat numărul de femei care au ajuns să dezvolte depresie cu consumul de alimente ultraprocesate. Ajustând alți factori de risc pentru sănătate, stil de viață și factori de risc socio-economici pentru depresie, cercetarea, publicată în revista americană JAMA Network Open, a constatat că cele care consumau nouă porții sau mai mult de alimente ultraprocesate pe zi aveau un risc de depresie cu 49% mai mare decât cele care consumau mai puțin de patru porții pe zi.
În plus, cei care și-au redus consumul de alimente ultraprocesate cu cel puțin trei porții pe zi au prezentat un risc mai mic de depresie decât cei cu un consum relativ stabil.
„Aceste constatări sugerează că un consum mai mare de alimente ultraprocesate, în special de îndulcitori artificiali și băuturi îndulcite artificial, este asociat cu un risc crescut de depresie”, au concluzionat autorii. „Studiile experimentale au arătat că îndulcitorii artificiali pot declanșa transmiterea anumitor molecule de semnalizare în creier care sunt importante pentru starea de spirit”.
Răspunzând la aceste constatări, Keith Frayn, profesor emerit de metabolism uman la Universitatea din Oxford, a declarat „Relația dintre îndulcitorii artificiali și depresie iese în evidență în mod clar. Acest lucru se adaugă la preocupările tot mai mari legate de îndulcitorii artificiali și sănătatea cardiometabolică. Legătura cu depresia trebuie confirmată și trebuie efectuate cercetări suplimentare pentru a sugera cum ar putea fi provocată”.
Sursa: The Guardian
Dată publicare: 23-09-2023 15:14