Experți, citați de presa britanică: la un deces, numărul real de infectați cu coronavirus este de 400
Cât de mult se răspândește coronavirusul? Din start, vorbim despre o întrebare care ne frământă pe toți. Indiferent de tabăra din care facem parte. Britanicii de la nature.com, una dintre cele mai apreciate publicații de știință, au luat legătura cu experți de la Organizația Mondială a Sănătății, de la Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC), dar și din zona non-guvernamentală în căutarea unui răspuns.
“Fără dubii, virusul a ajuns la mult mai mulți oameni decât știm din statistici”, spune Jeremy Farrar, directorul unui ONG-ul specializat în cercetare, citat de nature.com.
Tot de el aflăm că există o variantă de lucru care presupune testarea populației din toate categoriile de vârstă, în căutarea de anticorpi. Dar durează cel puțin o lună, pentru primele concluzii, timp de care nu dispunem în prezent.
Experiența din China arată că trec aproximativ trei săptămâni între momentul primelor simptome și decesul pacientului. La o rată de 1%, înseamnă un deces la suta de cazuri. Confirmate. Dimensiunea reală, însă - în condițiile dublării numărului de cazuri de la săptămână la săptămână este de 400 de cazuri, spun specialiștii, citați de nature.com
Calcul, în cazul Italiei, devine și mai înspăimântător: la 1.809 decese, câte sunt la această oră, ar însemna că dimensiunea reală a îmbolnăvirilor este de peste 723.000.
Experții dau și un exemplu de răspândire. Același genom al a fost depistat la un adolescent din Seattle și la o sexagenară din China într-o fereastră de șase săptămâni. Fără să existe vreo legătură între cei doi. Virusul s-a răspândit în acest interval - afectând, probabil, sute de alte persoane doar pe acest traseu.
Este posibil? Foarte, spune Gregory Armstrong, de la CDC. Chinezii au identificat 347 de persoane cu care femeia și soțul ei - testați pozitiv undeva după jumătatea lui ianuarie - au luat contact. Dacă o parte dintre ei nu au manifestat simptome și nu au respectat indicațiile autorităților sanitare, COVID-19 s-a răspândit cu ușurință.
Nature.com le-a mai adresat o întrebare delicată oficialilor: este cazul să ne resemnăm în fața răspândirii virusului? Răspunsul a fost același: în niciun caz! Este foarte greu, când un singur pacient are contact cu alte câteva sute de persoane, dar trebuie insistat. Din nou, timpul e cel mai prețios bun în raport cu ce se întâmplă. Iar astfel de proceduri, precum identificarea ramificațiilor unei îmbolnăviri le câștigă timp autorităților - care pot lua decizii eficiente - dar mai ales spitalelor și medicilor aflați în prima linie.
Silviu Calangiu
Sursa: Nature
Etichete: coronavirus , infectari , deces , virus , cercetatori , raspandire
Dată publicare: 16-03-2020 11:41